ZETApress

hírportál

Uganda?Budapest párhuzama

Lóránt Attila: Az eltűnő kultúrák pillanatképei című fotókiállítása január 7-től 31-ig látható a Buy-Way Indonéz Kulturális Központban Dunakeszin, az Auchan Tóparton. A kiállítás tegnap esti záró eseményén köszöntőt mondott Bézi Péter, az Indonéz?Magyar Kulturális Egyesület elnöke.

A párhuzamos kiállítás érdekessége, hogy Budapesten és Ugandában egyazon időpontban állít ki Lóránt Attila. Ugandában a Magyar Házban van a kiállítás, amit az Afrikai?Magyar Egyesület tart fent. A kiállítás hétköznap 10-től 20 óráig, vasárnap 10-től 18 óráig díjmentesen látogatható. Lóránt Attila magyar fotóművész, író, az Eltűnő-félben Lévő Kultúrák Egyesület alapítója. Több mint 10 éve kezdte meg a különböző őshonos kultúrákat vizuálisan dokumentálni. Első munkáiban bepillanthatunk a kelet-afrikai Nilo?Hamite, valamint a szuahéli partvidéki kultúrákba.

Az indián kultúrát rögzítő projektje 2003-ban kezdődött Dél-Amerikában, amelynek eredményeként a National Geographic gondozásában 312 oldalas könyvet jelentetett meg Indiánok az Amazonas mentén és az Andokban címmel. Wappony című fotókönyve 2007-ben jelent meg. Legújabb könyvét 2012-ben publikálta, melynek címe 3×3 52 486 – Fotónapló, ami új személyes művészeti projektje részét képzi. Lóránt Attilát támogatta a Blue Earth Foundation, számos díjat nyert, beleértve az Nemzetközi fotópályázatot, volt döntős a National Geographic LLE Award díjért, megnyerte a Prix de la Photographie Award-ot és sok más fotópályázatot. Attila képzőművészetet és grafikai tervezést tanult. A könyvek és cikkek írásán kívül a Post Edison CG művészeti vezetője, és televíziós reklámokat, videoklipeket rendez.

Az évek során, mint fotós, megtapasztaltam, hogy a körülöttünk lévő világ ugyanolyan színes, mint a szivárvány a tavaszi eső után. A világban az emberek ugyanolyan szépek és változatosak, mint ez a természeti csoda. De milyen lenne a szivárvány színek nélkül? Milyen lenne a Föld a gazdag, sokszínű kultúrák nélkül? Nem akarom tudni a választ. Az Eltűnő-félben Lévő Kultúrák Egyesülettel együtt dolgozva, felkértek, hogy fényképezzem le a világ nemzeteinek és kultúráinak szokásait, rituáléit, eseményeit. Az évek múlásával egyre jobban értékelem ezeket a kultúrákat, a legkisebbtől a legnagyobb országig, legyen akár a világ legtávolabbi kontinensén ? vallja Attila.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. India a Blahán | ZETApress

Szóljon hozzá!