ZETApress

hírportál

Alternatív zárt világok

J. A. Meine Kinderwerke, kb: 1922-28Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény és a pécsi PTE KK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészeti gyűjteményének első közös, Alternatív világok című kiállítása nyílt meg tegnap délután 17 órakor Ferencvárosban, a Hőgyes Endre utcai Tárt Kapu Galériában. Megtekinthető április 14-ig, keddtől péntekig 13-tól 18 óráig.

Köszöntőt mondott Plesznivy Edit művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, az egykori budapesti Pszichiátriai Múzeum akkori vezetője és Prof. Dr. Hárdi István pszichiáter, kandidátus, címzetes főiskolai tanár. A kiállítás fővédnöke: Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese.

Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény és a Pécsi Tudományegyetem KK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészeti gyűjteménye először mutatkozik be közös kiállításon. Ezúttal két olyan történeti gyűjtemény lép a nyilvánosság elé, mely közel száz éve archiválja a pszichiátriai betegek művészi alkotásait. Budapesten Dr. Selig Árpád, Pécsett Dr. Reuter Camillo elmeorvosok az 1920-as években kezdték a gyűjtő tevékenységet, melyet az utókor további gyűjtése, megőrző és rendszerező munkája követett. Mindkét patinás gyűjtemény több ezer művet számlál, s európai viszonylatban is kiemelkedik.

Alternatív meghívóA kifejezéspatológiai és művészetterápiás-művészetpszichológiai vonatkozások mellett e kollekciók kultúrtörténeti és esztétikai szempontból is figyelmet érdemelnek. Az Alternatív világok című kiállítás három ? helyenként egymást átfedő ? tematika köré rendeződik: Testképek és arcmások, Képzetes világok, Invenciók. Az alkotások első csoportján speciális látásmóddal formálódik a testkép vizuális elemmé. Beszédes arcok tekintenek itt a látogatóra; máskor mitológiai testek érintik egymást.

Önálló egységet jelentenek a kiállításon azok az elképzelt tárgyak, amik technikai invenciókat, problémamegoldásokat kínálnak az adott kor nehezen kezelhető kérdéseire. Szubjektív terek, soha nem látott tájak és városok, a teret benépesítő ? gyakran csak különleges érzékelőkkel észlelhető ? lények mutatkoznak be a harmadik egységben. Ezek a nagyközönség előtt eddig kevéssé ismert művek erős hívóerővel rendelkeznek: a lélek időtlen mélyrétegeiből szólva mondják el mindig aktuális, személyre szabott üzenetüket.

Szóljon hozzá!