ZETApress

hírportál

Újbor és sajt Vajdahunyadvárban

Vörösbor szőlővelIdén immár 10. alkalommal nyílik lehetőségünk arra, hogy megkóstoljuk Magyarország legjobb újborait és kiváló minőségű kézműves sajtjait. A jubileumi X. Újbor és Sajt Fesztivál színhelye a városligeti Vajdahunyadvár lesz a jövő hétvégén, november 30-án és december 1-jén ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Kerengőből nyíló Vadászteremben.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum terei és termei megtelnek ízzel és illattal, a fesztivál 11 órai ünnepélyes megnyitója után sajtlovagrendek és borlovagrendek találkozója mellett kóstolhatjuk a finomabbnál finomabb borokat és sajtokat. A bor és sajt szívet-lelket melengető párosa kellemes gasztronómiai programnak ígérkezik advent első hétvégéjén.

Tíz évvel ezelőtt csak egy dologban voltak biztosak a legelső fesztivál szervezői, abban, hogy nincs lehetetlen. Meg lehet rendezni egy ilyen fesztivált. Igazuk lett. Ennek a fesztiválnak küldetése van. Nagyon sok az olyan kistermelő, akik más fesztiválokon a költségek miatt nem tudnak részt venni ? mondta el Ferenc Vilmos főszervező.

Tavaly csak 275, az idén már 300 mintát neveztek be a termelők a borversenyre, sajtkészítők pedig Erdélyből és a Felvidékről is érkeznek majd. Közülük választják ki a Magyarország 2013. évi legjobb újbora és a Magyarország 2013. évi sajttermelője-díjak nyerteseit. Mivel a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány az idén ünnepli 20. születésnapját, a szervezők számukra 10%-ot ajánlottak fel a borverseny nevezési díjaiból és adományokat is fognak gyűjteni. Közvetett hatása a fesztiválnak, hogy az elmúlt évekhez képest lényegesen több újbort hoznak forgalomba. Minőségük pedig nem rosszabb, mint hasonló külföldi társaiké.

A Samsung, a fesztivál fő támogatója is részt vesz a rendezvényen. Stiller Tamás főszakács olyan konyhában dolgozik majd a múzeum I. emeletén, melyet kizárólag Samsung gépekkel rendeznek be. Az Agria Kézműves Sajtműhellyel együttműködve feleleveníteni próbálnak egy régi magyar sajtkészítményt, az ordát. Sokan nem ismerik, pedig igen hasznos és fontos tagja lehetne a hazai sajtpiacnak. Tejsavóból állítják elő melyet sok helyen sajnos a disznóknak adnak, holott értékes tápanyagokat tartalmaz. Egy sós változatával fognak megjelenni, ami jól illeszkedik a borokhoz. A sajt és a bor együttes kóstolása kölcsönösen felfokozza az élményt, ilyenkor új ízek jelentkeznek.

Szóljon hozzá!