ZETApress

hírportál

Júlia a Műcsarnokban

Európa egyik legnagyobb kortárs videóművészeti gyűjteményéből, a Julia Stoschek Collection anyagából válogatott Egy város entrópiája című kiállítása holnap este nyílik meg a Műcsarnokban ? erre az alkalomra Budapestre érkezett Julia Stoschek, a rangos nemzetközi gyűjtemény alapító tulajdonosa. A kiállítást ő és Pásztor Erika Katalina médiaművész, az Építészfórum.hu főszerkesztője, valamint Szolnoki József dokumentumfilmes, médiaművész nyitja meg.

Délelőtti sajtótájékoztatóján Julia Stoschek kiemelte, hogy gyűjtőként nemcsak a gyűjtemény kialakítását tekinti feladatának, hanem annak nyilvánossá tételét, bemutatását is. Mint elmondta, azért kezdett időalapú, elsősorban videóművészeti alkotásokat gyűjteni, mert számára ezek a médiumok reprezentálják leginkább a kortárs kultúrát. Fotóink Kővágó Nagy Imre felvételei.

Égő múzeum, fejjel lefelé lebegő panda a stadion fölött, egy bogárhátú sziszifuszi küzdelme Mexikóban, harci klubok összecsapása egy szentpétervári lakótelepen Koudlam zenéjére ? közel 500 percnyi videóművészet a Műcsarnokban, ahol a kelet-közép-európai régióban elsőként tudhatják meg a látogatók, szabad-e eperrel a szánkban aludni, megismerhetjük-e a nemhelyeket, s egyáltalán, hol az ember helye az épített környezetben.

A Műcsarnok legújabb kiállítása a düsseldorfi Julia Stoschek Collection olyan világhírű művészeinek munkáiból válogat, akik a várost, az épített környezetet, valamint az egyén és a társadalom gyakran konfliktusos, ellentmondásokkal vagy feszültségekkel teli viszonyát vizsgálják, elsősorban videókon keresztül. A tárlaton részt vevő 11 művész 26 munkája több nemzedék látás- és megközelítésmódjáról tanúskodik, a fiatal svédországi Klara Lidentől egészen Robert Smithson 1970-ben készült alkotásáig.

A megnyitóra Budapestre látogat a nemzetközi gyűjtemény alapító tulajdonosa, Julia Stoschek és a düsseldorfi gyűjteménynek otthont adó művészeti központ egész szakma stábja is. Julia Stoschek (1975) 2004 óta foglalkozik műgyűjtéssel, érdeklődése fókuszában leginkább az időalapú médiumok állnak, legyen szó dia, celluloid, DVD vagy bluray hordozóról. Egy elhagyott képkeretező üzem átalakításával hozta létre 2007-ben 2500 m2-es kiállítóterű, nyilvános művészeti központját Düsseldorfban.

Jelenleg több mint 400 alkotás található a kollekcióban, többek között olyan világhírű művészektől, mint Marina Abramović, John Baldessari, Nathalie Djurberg, Olafur Eliasson, Peter Fischli & David Weiss, Andreas Gursky, Pierre Huyghe, Jesper Just, Zilvinas Kempinas, Christian Marclay, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Dennis Oppenheim, Nam June Paik, Pipilotti Rist, Thomas Ruff, Bill Viola vagy a Műcsarnokban most kiállító Francis AlĂżs, Cyprien Gaillard és Clemens von Wedemeyer. A gyűjteményből minden évben új válogatás látható a düsseldorfi kiállítótérben, illetve külső helyszíneken ‒ a Műcsarnokbeli tárlat után Karlsruhéban, a Zentrum für Kunst und Medientechnologie-ban (ZKM). Julia Stoschek a Museum of Modern Art, New York média és performance műtárgy vásárlásért felelős bizottságának tagja.

Szóljon hozzá!