ZETApress

hírportál

Abszint van Gogh-gal

Van Gogh álmosFrei Tamás, Erdőhegyi Brigitta, Nacsa Olivér, Vincze Lilla és Szupkay Viktor is részt vett azon az abszint partin, melyet a tegnap este tartottak a VAM Design Centerben. A pénteki helyszín és az italválasztás sem véletlen, hiszen jelenleg is látható a nagy sikerű Vincent van Gogh Álmai című kiállítás, melynek különlegessége, hogy a világhírű festmények 3D-ben is megelevenednek.

Az abszint esten és különleges tárlatvezetésen a Király utcai helyszínen ismert közéleti személyiségek és sztárok is kíváncsiak voltak az eseményre, melyen mindenki együtt kortyolgatta a XVIII. század mítoszokkal övezett italát. Az abszint a legendák szerint a francia művészvilág kedvenc itala volt, a valóságban azonban nem csak akkor, de ma is különleges luxusitalnak számít. ? Életemben először kóstoltam abszintot. Szerencsére előre felhívták a figyelmemet, hogy az abszint nagyon erős ital, így csak egy picit ittam, de az nagyon ízlett. A kiállítás hangulata igazán egyedi, a tárlatvezetést nagyon élveztem, és külön izgalmasnak tartom a 3D-s installációk ötletét ? mondta el Erdőhegyi Brigitta.

Kíváncsian várom, hogy az abszint kultúrája mennyire támad majd fel Magyarországon. Ez a különleges ital Provence-ból származik és Franciaországban igen kedvelt, de Magyarországon nem igazán jellemző a fogyasztása. A kiállítás 3D-s szobái nagyon ötletesek. Vincent van Gogh szinte összes műve látható, így a művész teljes életművén végigvezet a tárlat ? mondta el Frei Tamás. A sztárokat Oláh Ádám, a Magyar Abszint Társaság alapító tagja vezette be az abszint fogyasztás kulisszatitkaiba. Kiderült, hogy az abszintot sosem ajánlották röviditalként fogyasztani, hanem mindig is vízzel hígították. Ráadásul akkoriban az édes italok voltak divatban, s 1-2 kockacukor még tovább növeli az élvezeti értékét. Miután a sztárok megtanulták szakszerűen elkészíteni az italokat, a mámorító este exkluzív tárlatvezetéssel folytatódott.

A Vincent van Gogh Álmai című kiállítás az amszterdami Beurs van Berlage falai közül érkezett hozzánk. A látogatók 200 digitálisan felújított képet tekinthetnek meg, melyek közül számos új életre kel a 3D-s szemüvegek segítségével. Van Gogh napraforgói, poszt-impresszionista tájképei, vagy épp a Mandulavirágzás így kihagyhatatlan élményt ad a látogatóknak. A tárlat november végéig látható a Király utcai VAM Design Centerben. Külön köszönet a Nextent Informatika Zrt-nek és a Samsung Electronics Hungary Zrt-nek a támogatásért! ? mondták el a szervezők.

Szóljon hozzá!