ZETApress

hírportál

Műcsarnoki nyerő formák

Üvegforma hangulatvilágítássalKiosztották a Magyar Formatervezési Díjakat. Száraz-sóinhalátort, esőkabát-kollekciót és interaktív mesét is jutalmazott idén a Magyar Formatervezési Díj zsűrije. Az elismeréseket tegnap este 17 órakor a Design Hét keretében a Műcsarnokban adták át, ahol kiállítás is nyílt a legjobb pályamunkákból.

Az új helyszínnek különös aktualitást ad, hogy épp a Műcsarnok volt az az intézmény, mely 2009-ben elsőként vehette át az akkor újonnan alapított Design Management Díjat, idén pedig az ötödik jubileumához érkezett díj átadójának épp a budapesti Hősök terén található művészeti központ ad otthont. A díj ? mely a figyelmet a hazai designszakma és a gazdasági szféra együttműködésének fontosságára irányítja ? elismeri és bemutatja, hogyan segítheti a design alkalmazása és szakszerű menedzselése egy szervezet célkitűzéseinek megvalósítását és eredményes működését.

A Design Management Díj és a Magyar Formatervezési Díj pályázat elismert alkotásaiból rendezett tárlat azt szemlélteti, hogy az újító szellemben, a friss ötletekben rejlő kreatív potenciálra építkezve jelentős távlatokat nyithatunk hazánk kreatív ipara, de a gazdaság egésze számára is, s így a versenyképesség növelésének, az innovációnak, a vállalkozásfejlesztésnek az alapját teremthetjük meg. A Magyar Formatervezési Tanács és a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatára több mint 250 munkával neveztek. Mint Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke az ünnepélyes díjátadón elmondta, a pályaművek legnagyobb része termék és terv kategóriában érkezett.

A termék kategóriában formatervezési díjat kapott a Co&Co Desigcommunication Kft. orrban és garatban is használható mobil száraz-sóinhalátora és Földi Petra dizájner-tervező nyolc darabból álló női és férfi esőkabát-kollekciója. A vizuális kommunikáció kategóriában A kiskakas gyémánt félkrajcárja című, mobileszközre készült interaktív mese, Karasz Dániel, Szepesi Szűcs Barbara és Ruttkay Zsófia munkája nyert.

A tervek között Benedek Zsanett és Lakos Dániel: Faces elnevezésű játékát díjazták, amelynek alapelemei egyszerű, ferdén lemetszett háromszögletű hasábok, amelyeket a játékosnak folytonos módon, csak törés nélkül szabad egymás mellé helyeznie. A diákmunkák közül Pais Panni, Püspök Balázs és Cosovan Attila: Light Me elnevezésű, faág formájú elemekből álló lámpacsaládját és Filczer Balázs: Dóra névre keresztelt, világító kerékpáros bukósisakját díjazta a zsűri.

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját Farkas Anna csillagkonstellációra épülő arculattervéért vehette át. Az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíját Szabó Zsófia, Hanula Zsolt, Ughy Szabina és Áldozó Krisztián: Kis hungarikumhatározó-sorozata és Balázs Klárának a József Attila Terv által érintett terület szociológiai vizsgálatából kiinduló adatvizualizációs projektje érdemelte ki. A Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíját Gyimóthy György fából készült, Shin elnevezésű étkezőgarnitúrája kapta.

A Design Management Díj pályázata ? amelyre idén mintegy félezer pályamunka érkezett ? azokat a vállalkozásokat szólítja meg, amelyek a design eszközeivel eredményesen élnek. A díjat idén a Cserpes Sajtműhelynek ítélték oda, elismerő oklevelet kapott a Budapesti Közlekedési Központ, a Magyar Állami Operaház és a L’Office újgenerációs iroda.

A legjobb munkákat bemutató kiállításon látható alkotások azt az egyedi és újító látásmódot képviselik, amely Magyarország erőssége ? hangsúlyozta a hétfői eseményen Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára. Kiemelte, hogy a magyar gazdasági növekedés egyik hajtómotorja és a világpiaci versenyben való helytállás egyik záloga az innováció. A dizájn, a formatervezés és a kreativitás innovációs területnek számít ? mutatott rá az államtitkár. A kiállítás október 20-án, vasárnapig látható a Műcsarnokban.

Szóljon hozzá!