ZETApress

hírportál

Gasztroangyal a Városligetben

Színek plakátjaSzínek, ízek, illatok? ? Érzékszervek élményei a kertben és a kertből című kiállítás nyílt meg délelőtt a városligeti Vajdahunyadvárban. A 2014. március 2-án, vasárnapig látható tárlatot Borbás Marcsi szerkesztő-műsorvezető és Gasztroangyal nyitotta meg. A kiállítás kurátorai ? Dr. Nagy Ágota és Dr. Csoma Zsigmond ? mesével és furulyaszóval köszöntötték az egybegyűlteket.

Miből épül az illatpiramis? Milyen időt mutat a virágóra? Meddig terjed a borok színskálája? Milyen illatú A magyar királyné vize? Hogyan került a káposzta a nemzeti címerre? ? Ezekre és számos egyéb izgalmas kérdésre is választ ad a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, őszi-téli időszaki kiállítása, mely kertészeti, szőlészeti, borászati, szeszipari termények érdekességein, nevezetességein keresztül vezeti végig a látogatókat az érzékek és az érzékelés birodalmán.

A Színek, ízek, illatok? kiállítás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a természet láthatatlan vagy látható, ám sokszor kevéssé értékelt adományaira. A hangulatos bemutató kifejezetten az egyéni tapasztalásra épít, amikor tapintható, szagolható mintákkal érzékelteti a virágok, zöldségek, gyümölcsök, dísz- és gyógynövények, aszalványok, szőlők, borok és párlatok sokféleségét. A kiállításra ellátogatókat hol történelmi tények, irodalmi idézetek és korabeli dokumentumok, hol pusztán érzékszervi élmények kalauzolják a felfedezőúton.

A modern arculatú enteriőrben felvonultatott történeti anyagok, termékek és termények sorából természetesen nem maradhatnak ki az olyan, nemzeti büszkeségeinknek számító hungarikumok sem, mint a makói hagyma, a paprika vagy a pálinka, ahogy a hazai gyümölcsök, fűszer- és gyógynövények sokfélesége és kultúrtörténeti értékük bemutatása sem. A kiállítás támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap.

A Színek, ízek, illatok… merész megoldású látvány- és grafikai elemei fiatal tervezők munkáját dicsérik, a kiállítást tapintható tárgyak, növénysimogató, illatpiramis, mágneses színskála, virágénekek, animátorsarok, játékos feladatok, találós kérdések és tudáspróbák teszik még élőbbé és élménygazdagabbá. A kiállítás november és március hónapokban kóstoltatással és termékbemutatóval egybekötött családi napokkal, valamint kézműves foglalkozással is kiegészül.

Szóljon hozzá!