ZETApress

hírportál

Pincebeli mozdonygrafika

PróbababaMázló Lajos ipari formatervező (Szakmai) Titkok kint és bent című kiállítása nyílik meg este 18 órakor a Ferencvárosi Pincegalériában, a Mester utca 5-ben. Az október 22-én, keddig látható tárlat szerzője MÁV-dolgozó, aki sikertelenül pályázott a május 2-án bemutatott Mátyás Király Mozdony matricázására. Most ezt a grafikát is megláthatjuk a humoros próbababa-képei mellett.

Kis faluból a kozmopolita nagyvárosba költöző fiatal formatervező önkifejezési és érvényesülési kísérletei egy formálisan demokratikus társadalomban, ám de annál zártabb és immobilis rendszerben. Törekedvén egy középosztálybeli értelmiségi skatulyában ? mely napról napra nehezebb ? mindenekfelett útkeresőként feltéve a kérdést: hogyan lehetne valaki a kétmilliónyi senki közt? Hogyan lehetne magyar? Hogyan európai? Avagy világi? ? Mindez a vívódás egyszerre történik meg a munkában és a magánéletben, kóstolgatván a mindenkori politika svédasztalát ? mely nem a jogé, s nem is egyaránt foglalunk helyet ? valamint a túlfűtött individualizmustól zengő érceket, aranyat remélve.

A két téma közös nevezői a felhasznált szoftverek (3ds Max, Sketchbook, Photoshop) és én. Az eljárás pedig nem más, mint: három enter, két bal klikk, egy jobbos fekete egér, s rengeteg random leütött betű a klaviatúrán. Legalább is, így látja egy külső szemlélő. Mert én már eleve nem muzsikálok, csak egy jelet adok a gépnek, ugye. Remélem azt, hogy aki idelátogat, egyszerre fedezi fel műveimben akár a páros lábbal való tyúkszemtaposást, akár egy kis jólfésült flörtöt, és jó szívvel tér majd haza bármelyik miatt ? vallja az ifjú művész.

Szóljon hozzá!