ZETApress

hírportál

Vámbéry a Kulteában

Harmincezer kilométer Vámbéry Ármin nyomában. Páczai Tamás fotográfus az elmúlt évben újra járta a legendás Kelet-kutató, Vámbéry Ármin útját síkfilmes fényképezőgéppel, kerékpáron. A több hónapos utazás során készült fényképekből tegnap délután nyílt kiállítás az óbudai Korona téren.

Száz éve, 1913. szeptember 15-én halt meg Vámbéry Ármin Kelet-kutató, turkológus, a Magyar Földrajzi Társaság alapítója. Idén Magyarország emlékévvel tiszteleg a nemzetközileg is ismert tudós munkássága előtt. Ankarában és Budapesten tudományos konferenciát rendeztek, egy magyar fotográfus pedig biciklin, síkfilmes fényképezőgéppel újrajárta Kelet-kutatónk legendás útját.

A nyolc hónapos utazás érintette Törökországot, Iránt, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt, Kirgizisztánt, Kazahsztánt és Oroszországot. Páczai Tamás útja szintén kalandos volt ? kétszer fordították vissza a türkmén határról, Iránt három napos kiutasító pecséttel hagyhatta el, a karácsonyt a síiták legszentebb zarándokhelyén töltötte ? de végül szerencsésen hazaérkezett. Kiállítása tegnap nyílt meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A fényképeken bepillantást nyerhetünk iráni családok hétköznapjaiba, türkmén közmunkások életébe, bejárhatjuk a Selyemút híres városait, vagy a török főváros, Ankara könnygázgránátoktól füstölgő belvárosát.

Szóljon hozzá!