ZETApress

hírportál

Ördögi fürdőkádak

ÉpületgépészetHogyan fürödtek dédanyáink? Hogyan fűtött a Nagyi? Milyen állat a csőgörény? Miért robbannak fel a kazánok? ? Ezekről és sok másról szól az Épületgépészet: múlt, jelen és jövő című kiállítás, mely ma délelőtt 11-kor nyílt meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

Ahová a király is gyalog jár ? tartja a mondás. Vajon tudjuk, hogy hova is jártak a királyok? Milyen volt az a helyiség, amelyet felkerestek? Mi volt benne? Vagy milyen alkalmatosságban fürdött saját dédnagyanyánk? ? A lakások fűtésének, hűtésének és a fürdők, konyhák berendezéseinek fejlődését mutatja be az Épületgépészet: múlt, jelen és jövő című kiállítás a Városligeti körúti múzeumban. Az október 27-ig látható tárlaton feltűnik az ?ördög fürdőkádja?, azok a tűzhelyek, amelyeken nagyanyáink főztek, a míves kályhák, radiátorok és mindaz a sok berendezés, amely e ?titkos? történetet eleveníti fel.

Milyen a fűtés? Milyen a fürdőszoba? ? talán a méret mellett ez a legfontosabb kérdés, amelyet egy lakással kapcsolatban felteszünk, ha új otthont keresünk. A fával, szénnel fűtött kályháktól, az árnyékszéktől és a dézsától, amely a XX. század elején, sőt egyes helyeken a század közepén is még megszokott dolog volt, mára eljutottunk a számítógép vezérelte megújuló energiát felhasználó fűtésű, több fürdőszobás luxuslakásokig. Ma egy átlagos lakásban is bonyolultabb, a lakók kényelmét maximálisan kiszolgáló berendezéseket találunk a fürdőben, a konyhában, és az egész házban. Ez az épületgépészet fejlődéstörténete. Mindenki használja, de szinte soha nem gondolunk rá.

Az Épületgépészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) közös kiállítása ezt az érdekes, de rejtett történetet meséli el. Bemutatja azokat a gyönyörű készülékeket, amelyek előbb csak a különcködő, modernizálódó lakásokban jelentek meg, és meleg vizet adtak, szén és fa halmok nélkül meleget sugároztak a szobákban, majd egyre puritánabb, egyre észrevétlenebb kialakítással minden lakás részesei lettek.

Ékes példa erre az a réz ? öntöttvas fürdőhenger, amely a kiállítás egyik legnagyobb darabja. Kialakításában, megmunkálásában is szemet gyönyörködtető, a maga idejében, száz évvel ez előtt szoborként állt a díszes, oroszlánkörmű fürdőkád mellett. Mai társai, a modern vízmelegítők sokszor láthatatlanul bújnak meg a lakás egy szegletében. Az október 27-ig látható kiállításban számtalan hasonló történet elevenedik meg a látogatók előtt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Halálos riasztók | ZETApress

Szóljon hozzá!