ZETApress

hírportál

Szili Katalin az 1956-os kiállítás megnyitóján

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg ma délelőtt az 1956. Egy történet képekben című fénykép és dokumentum kiállítást a budapesti Olasz Kulturális Intézetben. A kiállítás megnyitójával indult az a rendezvény-sorozat, amelyet az USA, Ausztrália, Franciaország, Hollandia, Kanada, Olaszország, Svájc és Svédország budapesti nagykövetségei, a Demokratikus Átalakulásért Intézet, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Magyarországi Képviselete, a Nemzetközi Vöröskereszt Regionális Irodája és az Olasz Kulturális Intézet, a Dán és a Brit Nagykövetség közreműködésével szervezett meg.

A kiállítás keretében szeptember 28-án és 29-én konferencia lesz az első magyarországi Parlamentnek otthont adó Olasz Kulturális Intézet épületében 1956. és Magyarország: A szemtanúk emlékei ? A szabadság és a demokrácia keresése címmel.

A konferencia kilenc ülésén volt forradalmárok, családtagok és szemtanúk idézik fel az 1956-os forradalom eseményeit, megemlékeznek Magyarországnak a szabadságért vívott harcáról, áttekintést adnak arról, hogyan járultak hozzá a magyar menekültek a befogadó országok fejlődéséhez. A kiállítás megnyitását követő két hétben esténként 1956. filmekben és beszámolókban címmel a korszakkal foglalkozó filmeket mutatnak be ugyanott.

Szóljon hozzá!