ZETApress

hírportál

Galéria az Udvarban

Tegnap este ha csak ideiglenesen is, de megnyílt a G13 Galéria a Gozsdu Udvarban. Öt külhonban élő magyar művész kiállításában gyönyörködhettünk. A képeket és szobrokat egy héten át nézegethetjük, majd a terem újra bezár a nagyközönség előtt. Mint Mezei Franciska tulajdonos elmondta, december közepén, de legkésőbb január elején nyílik meg a ház véglegesen.

Mint megtudtuk, két éves szervezőmunka előzte meg a mostani ünnepet. A december 13-i nyitási dátum a G13-hoz éppen passzolna, mégsem javasoljuk. Luca-nap lesz akkor, s még valaki azt hinné, hogy a galéria is olyan lassan készült el, mint a lucaszéke. Akkor már legyen inkább január 13-a!

Az esti sajtóbemutatón csak Csikós Nagy Zsuzsa festő- és szobrászművész, a galéria kurátora jelent meg. New Yorkban él, évente hatszor jön három-három hétre Magyarországra. Szobrai fémből készülnek, melyet tervei alapján mások készítenek el. Övé a színezés és összeállítás, de az összeszerelést megint mások végzik. Már nem akarja sokáig csinálni ezeket, hanem visszatér régi szerelméhez, a festészethez. Róla is olvashatunk honlapjukon.

A galéria is megújul majd a végleges nyitásra. A földszinti bemutatóterem alá is lemehetünk majd, és a pincében is lesznek kiállítások. A kiállítási tér éppen ezért még építési terület, melyet az esti fogadáson a pincérek is érzékeltettek velünk. Mindannyian hófehér munkavédelmi sisakban szolgálták fel a pezsgőt és a szendvicseket. Olyanokban, mint amilyenekben az építkezéseken kell tartózkodniuk az építőknek.

Szóljon hozzá!