ZETApress

hírportál

Kiállítás focilázban

A Minden idők focija című kiállítás a labdarúgó-Eb tegnapi nyitónapján 18 órakor nyílt a Budavári Palotanegyedben. Kurátora Sulics Fruzsina, az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárának kutatója, akivel a beszédek után tárlatvezetésre indulunk. A megnyitón és a hosszú sétán Egressy Rita fényképezett.

Köszöntőt mondott: Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója. Beszédet mondott: Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Papp Gábor, a Várkapitányság turisztikai- és rendezvényigazgatója. Az esemény moderátora: Csisztu Zsuzsa, a Nemzeti Sport főmunkatársa volt.

Ismét focilázban ég az ország! A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Sport, Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány és a Várkapitányság közös kiállítása az egykori és mai futball-sikerekhez kapcsolódó különleges történeteket, emlékeket mutatja be. A Minden idők focija című tárlat rendhagyó módon több helyszínen tekinthető meg június 14-től július 14-én vasárnapig, a müncheni döntő napjáig. A kiállításhoz kísérőprogramok is csatlakoznak, valamint szurkolói terasz várja az érdeklődőket a Várkert Bazár Öntőház udvarán.

A kiállítás célja, hogy a futball tematikáján keresztül mutassa be válogatott tárgyi emlékek és kiemelt kultúrtörténeti mozzanatok segítségével a sport, a kultúra és a történelem viszonyát. Az OSZK gazdag gyűjteményére és a Nemzeti Sport válogatott fotóira épülő kiállítás három fő témacsoportból áll össze, amelyek térben is elkülönülnek egymástól.

Az OSZK beltéri, látványos és családbarát kiállításán a foci, a film és a történelem metszéspontján kirajzolódó történetek kerülnek a középpontba. Az eredeti plakátok és kéziratok mellett olyan ritkán megtekinthető emblematikus tárgyak is láthatók, amelyek Ottlik Gézához, Mándy Ivánhoz, Jékely Zoltánhoz, Tandori Dezsőhöz vagy éppen a Korda testvérekhez kapcsolódnak. Korabeli filmhíradók részletei villantják fel a legendás mérkőzéseket és játékosokat, interaktív módon lehet egykori újsághírek között böngészni, de látható lesz az a különleges bélyeg is, amely 1954-ben már előre elkészült, hogy az Aranycsapat vb-győzelmét hirdesse.

A szabadtéri installációk a Budavári Palotanegyed Hunyadi udvarán folytatódnak, az OSZK épülete mellett. A tárlat ezen része arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan vált a futball népszerű sportággá, amelyet ma már milliók követnek és játszanak világszerte. Plakátok, metszetek és kisgrafikai alkotások mesélnek arról, hogyan lett a foci mindennapjaink része, de bemutatkozik a labdarúgás világától elválaszthatatlan totó is Kassowitz Félix (Kasso) és Macskássy János grafikáin keresztül.

A hazai foci múltjának és jelenének vizuális emlékei invitálnak játékra szabadtéren a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján. A kihelyezett tíz installáció egyik oldalán a XX. századi magyar plakátművészet kiemelkedő alkotásai láthatók olyan művészektől, mint Manno Miltiades, Bíró Mihály, Fery Antal vagy Pál György. Másik oldalukon a magyar válogatott mérkőzésein megörökített nagyszerű pillanatok kaptak helyet, ezzel is fokozva a drukker-hangulatot útban az Öntőház udvaron kialakított szurkolói teraszhoz.

A kiállításhoz kapcsolódó programok

A labdarúgó-Eb ideje alatt a foci szerelmesei vehetik ismét birtokba a 10 éve megújult Várkert Bazár Öntőház udvarát, ahol ingyenesen, óriás-kivetítőn lehet majd követni az összes mérkőzést. A kialakított szurkolói teraszon nemcsak különleges hangulat, hanem csodálatos dunai panoráma is várja az érdeklődőket. A tegnap 21 órai müncheni nyitómeccsen az A-csoportban Németország-Skócia 5:1 (3:0) lett az eredmény, ma mi 15 órakor Kölnben az A-csoportban Svájccal játszunk.

A több száz fő befogadására alkalmas helyszínen kvíz és szerencsekerék várja a látogatókat. A Nemzeti Sport szervezésében a futball világához kapcsolódó szakértői beszélgetések vezetik fel a mérkőzéseket és az érdeklődők játékban is részt vehetnek szerkesztőségi nyereményekért. Azokon a napokon, amikor meccsszünet lesz, az OSZK a futball- és kultúrtörténeti kiállítás kísérőprogramjaként a magyar filmművészet három idevágó remekét kínálja nyáresti szabadtéri mozizáshoz: június 28-án a Szépek és bolondok, július 3-án a Két félidő a pokolban, míg július 4-én a Régi idők focija lesz majd látható.

Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány sportfoglalkozásokat, különböző edzésformákat, sportvetélkedőket, valamint az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos beszélgetéseket szervez a Várkert Bazár északi panorámateraszán, valamint az OSZK épülete előtt, az Oroszlános udvarban. A részletes programról idekattintva tájékozódhat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gyermekkorból jelenkorba | ZETApress

Szóljon hozzá!