ZETApress

hírportál

Rosenstein Tibort díjazzák

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 5. alkalommal adja át a Gundel Károly-díjat ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Az MVI gálaebédje november 25-én vasárnap délben csakúgy, mint tavaly: a Kopaszi-gáti Öbölház Rendezvényközpontban lesz.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg 2014-ben a Gundel Károly-díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Eddigi díjazottak: 2014. Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz), 2015. Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos, 2016. Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz), 2017. Csapody Balázs, 2018. Rosenstein Tibor.

? Két dolgot vallok, ha úgy tetszik, családfőként és vendéglátósként ezek az én iránytűim és útravalóim. Az egyik, hogy a sorsunk leginkább a tetteinkben mutatkozik meg. A másik pedig, hogy az étterem nemcsak lakomahely, hanem a lélek és a szellem feltöltődési helye is egyben. Ezért egy vendéglátóhelynek a békesség szigetének is kell lennie. Mi ehhez a magunk módján azzal is igyekszünk hozzájárulni, hogy a családból mindig van valaki a vendéglőben, akivel lehet beszélgetni, aki segít abban, hogy a vendég azt érezhesse, otthon van, jó kezekben van. Mondják meg, létezik ennél jobb érzés a világon? ? vall magáról Rosenstein Tibor.

Fontosabb évszámok

1943-ban született Budapesten. Az 1960-as években végezte a szakmunkásképző iskolát, a Margitszigeti Nagyszállóban töltötte gyakorlati idejét. Ezt követően jó egy évtizedig a magyar vidék, azon belül is Nagykőrös és Cegléd, valamint a Róna vendéglátó Vállalat voltak meghatározó helyszínek az életében, mai szóhasználattal élve: itt sztázsolt. Itt sajátította el az ún. autentikus magyar konyhát, főzőasszonyok főztjét kóstolta (Juliska néniét Nagykőrösön az Aranykalász étteremben), megismerte a kemencés sütést, és bográcsmesterektől tanulta a gulyásfőzést. 1979-től csaknem tíz éven át volt a legendássá vált Kispipa étterem séfje, ezután nyitotta meg a Rosenstein-vendéglő (ami 1996 óta fogadja a vendégeket) alapjául szolgáló Kürtös ételbárt a Keleti pályaudvar mögötti Mosonyi utca sarkán. Eddigi díjai:

1996 ? Józsefváros Legjobb Vendéglője
2001 ? A Józsefvárosi Önkormányzat Aranykoszorús Vendéglőse
2007 ? Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt
2011 ? Az Év Vállalkozója díj (Munkavállalók Országos Szövetsége)
2012 ? Az Év Kedvenc Budapesti Étterme (Dining Guide)
2015 ? Az Év Vendéglőse (Magyar Vendéglátók Ipartestülete)
2017 ? Az Év Étterem-tulajdonosa (Gault Milleu)
2018 ? Életműdíj (Dining Guide) és Gundel Károly-díj

Az idei gálaebéden a 2017. decemberében elhunyt kollégájukra, Jakabffy Lászlóra emlékeznek. A gálaebéden közreműködő séfek mind a tanítványai voltak, s mesterük kedvenc ételeit készítik el. A gálaebéden az MVI tervei szerint bemutatásra kerül Jakabffy László emlékére készült könyv, melyben volt kollégái, barátai ? több mint hatvanan ? idézik fel alakját, a közös pillanatokat, s megjelennek a könyvben saját, házi receptgyűjteményéből lefőzött ételek képekkel és receptekkel.

A felkért séfek: Jászai Tibor, Bicsár Attila, Győrffy Árpád, Ádám Csaba, Feke Zoltán, Varjú Viktor, Rosenstein Róbert, Vidák Zoltán. A gálaebéden közreműködő sommelier: Varga Norbert. A tervezett menü, 3 amuse bouche: véres hurka fagylalt, harcsával töltött káposzta és sólet, továbbá: sonka kóstoló Gódor Andrástól. Hideg előétel: kocsonya, meleg előétel: fogas rác. Leves: borscs leves. 1. főétel: borjú Kedvessy-módra, 2. főétel: sült kacsacomb vörös káposztával. Desszert: túrógombóc.

Szóljon hozzá!