ZETApress

hírportál

Csapodyé a 4. Gundel-díj

Az idei év Gundel Károly-díjazottja Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa ? tudatta Bíró Bernadett, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) szakmai titkára.

Az idei díjazott a Balaton déli partján évtizedek óta küzd a régió alapanyagaiért, boraiért. Étterme a legkiemelkedőbb vendéglátóhely a déli parton, ami mindenkinek a minőséget jelenti. Küldetése, hogy naggyá tegye ezt a régiót, hogy felnőjön a világ legjobb gasztronómiai célpontjai közé. Lokálisan gondolkozik, törekszik arra, hogy megkeresse a helyi termelőket, termékeket.

Maradandót alkotott a 2016-os Bocuse d?Or Europe verseny megszervezésében, ahol a vidéki SVÉT éttermek is bemutatkozhattak az Ő szervezésében. Évtizedek óta küzd a minőségi magyar szakemberképzésért a konyhán és vendégtérben egyaránt. Megszámlálhatatlan előadást, oktatást tartott az egész ország területén. A Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d?Or Akadémia Egyesületnek, képviselő-testületi tagja az MVI-nek, az Év vendéglőse-díj tulajdonosa 2014-ben.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly (1883?1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban hozza nyilvánosságra, ám a meghirdetett sajtótájékoztató a múlt héten elmaradt.

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között november 19-én, vasárnap délben kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint (remélhetőleg!) a sajtó részvételével az újbudai Öböl Ház Rendezvényközpontban, a Kopaszi gát 2-ben. Az idei Gálaebéden a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékezünk, az ő magyar?francia szakácskönyve (1881.) alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séf-csapat.

Szóljon hozzá!