ZETApress

hírportál

Simándy szobor Kistarcsán

A Szegedi Nemzeti Színházban emlékestet rendeznek szeptember 18-án Simándy József születésének 90-ik évfordulóján. A közreműködők között találjuk a Szegedi Simándy Énekverseny legjobb előadónőit. A hölgyek mellett azok az énekesek is fellépnek, akik az elmúlt években megkapták a Simándy család Fiatal tenoristákért című emlékplakettjét, Kelemen Kristóf szobrászművész alkotását.

Az emlékest főpróbájának tekinthető a szeptember 10-ei operaházbeli emlékkoncert, ahol az énekesek és énekesnők ugyanazok lesznek. Más lesz viszont a zenekar. Szegeden a színház zenekara kíséri a produkciókat, míg a fővárosban a Magyar Állami Operaház Zenekara Kesselyák Gergely minap lemondott fő-zeneigazgató vezényletével muzsikál. Az Operaház első emeleti nézőtéri folyosóján azt a mellszobrot is megtekinthetjük, melyhez hasonlót július 30-án lepleznek le Balatongyörökön. Az is, meg az új is Kelemen Kristóf munkája.

S hogy miért pont a Balaton mentén lesz az új Simándy szobor? Mert a tenorista itt vett nyaralót fél évszázaddal ezelőtt, itt volt szőlője, itt termelte a finom balatoni bort. Présházát már eladta ugyan a család, de az új tulajdonos is ápolja a hagyományokat. Tátrai Oszkár is bemutatja a présházban még meglévő simándy-féle óborokat. A szoboravatás után Györökön szabadtéri emlékműsor lesz.

Koncert lesz Keszthelyen is, augusztus 25-én. A Simándy Baráti Társaság a Balaton Színházban szervezi meg az 1997. március 4-én elhunyt művész emlékére. Már a tizedik nyár lesz, hogy összegyűlnek itt a tisztelők. S ha már a koncerteknél tartunk, ne hagyjuk ki a sorból a gazdagréti Szent Anna Templomot sem, ahol László Atya szervez emlékestet június 2-án.

Amennyire biztos a györöki szoboravató, olyannyira képlékeny a kistarcsai. A művész szülőhelyére álmodtak egyet a Kistarcsai Kulturális Egyesület tagjai a 90-ik születésnapra. Janzer Frigyes szobrászművész kicsinyített modellje a családnak is, meg a felkért lektoroknak is tetszett, s a szülőváros is ingyen telket adott hozzá. A szobor Símándy Józsefet leghíresebb szerepében, Bánk bán jelmezben ábrázolja majd

Sajnos a telken kívül az önkormányzat mással nem támogat. Az egyesület elnöke most adakozásra szólít, s vállalja, hogy a költségekhez legalább félmillió forinttal járulók nevét emléktáblán tüntetik fel. Májusban a Szent István Bazilikában szerveztek erre a célra jótékonysági egyházzenei hangversenyt, amit kétezernél is többen tekintettek meg. A művész repertoárjából a Hanglemezgyártó újabb válogatás-CD-t s jelentet meg, s kapható még a boltokban a Simándy József újra ?megszólal?? című riport- és dokumentumkötet is.

Szóljon hozzá!