ZETApress

hírportál

Szent István kenyere

Az augusztus 20-i központi rendezvényre készülve a Magyar Pékszövetség márciusban meghirdette az országos kenyérversenyt, a 2013. évi Szent István Napi Kenyér kiválasztására. A kenyérverseny zsűrizése egy független szakmai zsűri által április 23-án megtörtént. A kenyérverseny győztese a Szent István napi tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett.

A nyertes kenyér előállítója, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa Rábai Gábor és fia, ifjabb Rábai Gábor lett ? tudtuk meg a délelőtti, vadásztermi sajtótájékoztatón, ahol Lantai József fényképezett. A zsűrizésnél fő szempontok voltak a következők: magyar alapanyagok felhasználásával készüljön; csak természetes anyagokat tartalmazzon; elégítse ki a tömegesen fogyasztott kenyerek igényét; beltartalmi értékei jobbak legyenek a fehér illetve félbarna kenyér értékeinél; legyen alkalmas mindennapi fogyasztásra; legyen egyszerűen gyártható; a felhasználásra kerülő alapanyag és az alkalmazandó technológia biztosítsa a standard minőséget; a kenyér készülhet: kerek, vekni formakenyér formában, tömege az Élelmiszerkönyvi előírás szerinti tömegű lehet.

A 2013. évi Szent István napi kenyér tönkölybúzás-joghurtos kenyér, mely kovászos eljárással készül, csak természetes anyagokat tartalmaz. A kenyér összetételében meghatározó a felhasznált lisztek típusa és azok aránya: 50% tönkölyliszt (tönköly fehérliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt) és 50% fehér kenyérliszt. A tönkölybúza ősi búzafaj, mely napjainkban reneszánszát éli. A fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét, az esszenciális aminosavak és lizin tartalma is nagyobb.

Jelentős vitamin (B-vitaminok, E-vitamin, niacin) ásványi anyag tartalma ( vas, mangán, kálcium, magnézium, foszfor és szelén) miatt is igen közkedvelt a tudatosan táplálkozók körében. A kenyér harmonikus ízét, a kenyér összetétele (lisztek, joghurt) az alkalmazott gyártástechnológia és a sütési előírások együttesen adják. A kenyér 0,5 kg-os 0,75 kg-os és 1 kg-os tömegegységben készül kerek, vágott formában. A kenyér külső megjelenését, ünnepélyességét egy szalag emeli ki.

Pékek az ünnepen

A Magyar Pékszövetség számára Szent István napja kiemelkedő jelentőségű, mivel az aratás végeztével az új búzából készült új kenyeret is ünnepeljük. Hagyományainkhoz híven két helyszínen ? a budapesti Magyar Ízek Utcája-rendezvényen és Orosházán a Nemzetközi Kenyérünnepen ? vesz részt szövetségünk, ahol a Szent István napi kenyér áll a középpontban. Idén negyedik alkalommal az augusztus 20-i rendezvénysorozat keretén belül kerül megrendezésre a budai rakparton a Magyar Ízek Utcája: Bem tér és a Várkert Rakpart között terül el, kezdő időpontja augusztus 19-én, hétfőn 12 órától, augusztus 20-án, kedden az ünnepi tűzijáték végéig. A rendezvény keretében a Lánchíd és Jégverem utca közötti szakaszon minimum tíz sütőipari vállalkozás, kiállító részvételére lehet számítani, akik saját termékeik bemutatását, kóstoltatását, értékesítését végzik.

A Magyar Pékszövetség a Magyar Ízek Utcáján

A Clark Ádám téri parkban ? ahol a cukrászok az Ország tortáját is bemutatják ? a Magyar Pékszövetség is megjelenik külön sátorban, közreműködik a kóstoltatásban, és árusítja a Szent István napi kenyeret. A rendezvényen megjelenik és hagyományőrző sütési bemutatót tart a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje. A legfiatalabb generáció részére a Pesti Barnabás Szakiskola tart foglalkoztatást a Clark Ádám téri parkban, ahol a megformázott tésztájukat megsüttethetik a gyerekek. A programot támogatja az Agrár Marketing Centrum.

A rendezvény célja: olyan ízeket és termékeket kiállítani és megismertetni a nagyszámú közönséggel, melyek alapanyagában, készítésében, hagyományában vagy újragondolásában a méltán híres magyar gasztronómiai kultúránk büszkesége. A rendezvény minden évben támogat egy jótékony célt, melynek anyagi alapját az árusítás bevételéből képzünk. Idén támogatandó partnerünk a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány, melynek célja, hogy társadalmi összefogással biztosítsa a leginkább veszélyeztetett helyeken az éhes, illetve alultáplált gyermekek számára a megfelelő ennivalót.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ünnepi készülődés | ZETApress

Szóljon hozzá!