ZETApress

hírportál

Ribizlitorta habbal

Nándori László és Erős AntóniaMagyarország Cukormentes Tortája 2013: sütiköltemény kompromisszumok nélkül. 2013-ban a Nándori Cukrászda által készített Ribizlihabos-almás réteges torta lett a befutó ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Parlament Vadásztermében. A Nándori László által készített Ribizlihabos-almás réteges torta nyerte el idén a Magyarország Cukormentes Tortája-címet.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett verseny győztese fehér cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. Az alapanyagok tökéletes használatával, a kreatív recepttel és a magyaros ízvilágba illeszkedő ízhatással nyerte meg a Nándori Cukrászda 2013-ban a Magyarország Cukormentes Tortája-versenyt. A Ribizlihabos-almás réteges összetevőinek nagy részét hazai kistermelőktől szerezte be a cukrászda. ? A kialakult beszállítói hálózatunk segítségével, arra törekszünk, hogy a lekvártól a manduláig minél több fontos alkotóelemet házi manufaktúráktól vásároljunk meg ? mondta el Nándori László aranykoszorús cukrászmester.

Az Egy Csepp Figyelem alapítvány által életre hívott díj idei győztese tökéletesen teljesíti a kezdeményezés célkitűzését: a Ribizlihabos-almás réteges 100 százalékos élvezeti élményt nyújt a vendégeknek. Ráadásul a különleges figyelemmel összeválogatott alapanyagoknak köszönhetően cukorbetegek és az egészséges életformát kedvelő emberek is önfeledten fogyaszthatják a desszertet.

Cukormentes tortaA Ráday utcai cukrászda hosszú távú tervei között szerepel cukor- laktóz- és lisztmentes süteményeinek további bővítése. A kreativitásnak, magas szakértelemnek és remek összetevőknek köszönhetően ezek a sütemények kompromisszumok nélküli megoldást kínálnak mindenkinek, sőt. ? A napjainkban tapasztalt gasztroforradalom a cukrászszakmát is elérte. A szezonokra jellemző hibátlan minőségű alapanyagok felkutatása mellett a tradicionális formák újragondolása ugyanúgy megjelent a sütemények világában, mint a legfelkapottabb éttermek konyhájában ? mondta el Nándori.

A Magyarország Cukormentes Tortája-versenyt a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő Egy Csepp Figyelem Alapítvány hívta életre 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra, a diabétesz megelőzésére és alkalmat adjon a cukrászoknak, hogy magyar alapanyagokból új ízkombinációkat alkossanak, miközben nem használnak a recepthez sem fehér cukrot, sem fehér lisztet, és mesterséges adalékanyagot, illetve tartósítószert sem. A receptekhez a cukrászok a hozzávalókat az Alapítvány ajánlott alapanyaglistájáról is választhatták, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ellenőrzött. A verseny az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft. független élelmiszer-vizsgáló laboratórium szakmai támogatását élvezi. További információk az Alapítvány oldalán találhatók.

A milotai mézes grillázs az idei országtorta

A milotai mézes grillázstorta nyerte el idén a Magyarország Tortája címet ? jelentették be az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezői. Az országtorta idei meghatározott alapanyaga a dió volt. Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda nyertes tortájában a kétféle krém ? mézes és pralinés ? között vékony, roppanós betét található. Minden egyes torta 30 dekagramm diót tartalmaz majd ? hangsúlyozta Pataki László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.

Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy idén Budapesten négy kilövési pontról ? három uszályról és a Lánchídról ? indítják a rakétákat az augusztus 20-i nemzeti ünnep zárásaként. A fővárosi és balatoni tűzijáték kísérőzenéjét Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző komponálta ? tette hozzá az államtitkár.

Havasi BalázsA tűzijáték zenéjének előadásában közreműködik mások mellett a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, az Akadémiai Kórustársaság tagjai, Szokolay Dongó Balázs, Szirtes Edina Mókus, Andrejszki Judit és a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. A Tűzijáték-szvit többször visszatérő főtémája az Ó, Szent István dicsértessél kezdetű moldvai csángó népdal, a tételek között helyet kap a Tavaszi szél és az Elmegyek, elmegyek népdalok rendhagyó megzenésítése is.

Munkácsy Mihály festőművészről a zenemű fináléjában az Aranyecset című tétel emlékezik meg ? ismertette a részleteket Havasi Balázs, aki részt vett egy vércukormérésen is. Az este 9 órakor kezdődő tűzijátékhoz komponált zenét a Petőfi Rádió felvételről sugározza. Horváth Vanda, a Petőfi Rádió főszerkesztője elmondta: a csatorna háromnapos műsorfolyammal készül az Együtt az ország-szlogen bűvöletében, hogy az ország minden területén élő ember érezze augusztus 20-a ünnepi hangulatát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szent István kenyere | ZETApress

Szóljon hozzá!