ZETApress

hírportál

Felszabadult a gettó

Emlékezni és emlékeztetni mindnyájunk kötelessége. 66. alkalommal emlékezünk és emlékeztetünk a budapesti gettó felszabadulására. Ebben az évben megtisztel bennünket jelenlétével Israel Meir Lau, a Yad Vasém Intézet elnöke, Izrael Állam volt főrabbija.

Nem véletlen, hogy Izrael Állam volt országos főrabbijának 2011. első heteiben legfontosabb útja Budapestre vezet, hiszen egyrészt most emlékezünk meg a budapesti gettó 1945-ös felszabadulásának évfordulójáról, másrészt az Európai Unió soros elnökségét a III. Magyar Köztársaság látja el ? tudtuk meg a Síp utcai Budapesti Zsidó Hitközség Dísztermében a délelőtti sajtótájékoztatón.

Ennek a látogatásnak azért van különleges jelentősége, mert Izrael volt főrabbija nem csak a világ zsidóságát képviseli, hanem az áldozatok emlékét is. Most velünk hajt fejet hatszázezer magyar zsidó mártír emléke előtt.

Családja mindkét ágában neves rabbikat találunk, híres tudósokat, jeles könyvek szerzőit, sok tanulót vonzó vallási főiskolák rangos mestereit. Ezt a csodálatos lengyel-zsidó világot, minden hagyományos színével, patinájával, hihetetlen értékekével, porig rombolta a II. Világháború, a náci hadigépezet. Auschwitz és Birkenau ? s mindaz, amit e két földrajzi név jelképesen jelent ? a zsidó tudomány és a judaista szellem temetője is volt. Ami belőle megmaradt, az Izraelben és Amerikában támadt fel ? képletesen és tételesen.

A most hetvenhárom éves Israel Méir Lau nem mindennapi személyiség. Tel Aviv, Jaffo és Izrael Állam volt főrabbija 1937-ben született a lengyelországi Pjotrekovban. 1942-ben a város zsidóságának többségével együtt elhurcolták őt is a treblinkai táborba, ahol Pjotrekov rabbija, Israel édesapja, Moshe Chaim Lau életét vesztette. Israel Meir Lau alig öt évesen annak köszönhette életét, hogy másik táborba szállították.

1944 novemberében édesanyjának sikerült elérnie, hogy bátyjával, Naphtalival együtt mindhárman ugyanabba a ravensbrücki munkatáborba kerültek, ahol édesanyját megölték. Ő testvérével együtt a czestochowai, majd a buchenwaldi táborba került, Israel Méir Lau hétévesen élte túl a holokausztot.

Felszabadulása után Palesztinába. Izraelbe mehetett, ahol kiváló iskolákban tanult. Pályafutását abban a rangos Tel-Aviv-i zsinagógában kezdte el, ahol korán kitűnt nagyszerű kapcsolattartó és tanítói képességével. 1971-ben Észak-Tel-Aviv rabbijává választották, s itt írta meg és adta ki rögtön híressé lett könyvét, azt a kötetet, amelynek címe ugyanaz, mint ami most, itt, Budapesten megjelent kiadásunké: A zsidó élet törvényei.

E nagyszerű összefoglalót azonnal több nyelvre , így németre, angolra, oroszra és magyarra is lefordították. A magyar fordításnak Izraelben ráadásul két kiadása volt, amelyekből hozzánk is eljutott egy bizonyos mennyiség.

Méir Laut 1979-ben ? a magyar bevándoroltak által oly annyira szeretett ? Netanya főrabbijává választották, ahol ? édesapja emlékére ? létrehozta az Ohel Mose-jesivát. 1983-ban. immáron az oly nagy tiszteletnek örvendő tudós rabbit, az Izraeli Főrabbinátus tagjává választották, s ezzel e kiemelkedő grémium legfiatalabb tagja lett.

Pontosan tíz év múlva, a vallási és világi értelemben egyaránt tekintélyes gyülekezet őt jelölte Izrael Állam főrabbijává. Ezt a magas és felelősségteljes posztot egy évtizeden át töltötte be. Mint ilyen, a világ számos meghatározó vezető személyiségével találkozott, s tucatnyi olyan országba látogatott, ahol nagyobb lélekszámú zsidóság él. Kevés szabad idejében több maradandó tudományos és vallási könyvet írt, s egyebek között papírra vetette önéletrajzi ihletésű munkáját is.

Kádenciája végeztével megválasztották Tel-Aviv és Jaffo főrabbijává. 2005-ben életútjáért és gazdag tevékenységéért, az izraeli állam és a társadalom szolgálatában elért eredményeiért megkapta az ország legmagasabb kitüntetését, az Izrael-díjat. Most ? sokirányú munkája mellett ? a jeruzsálemi Yad Vasém Intézet elnöke.

Israel Méir Lau: A zsidó élet törvényei című korszakos könyve, amelynek két magyar nyelvű kiadása már megjelent Izraelben, amelyet a megújult, kiteljesedett és felélénkült zsidó élet itt, Magyarországon is igényelte, mondhatni kikövetelte új kiadását.

A MAZSIHISZ eleget tett ennek az óhajnak. A kötet új köntösben jelenik meg, nívós nyomdai külsővel. Meggyőződésünk, hogy nemcsak az újonnan felnőtt zsidó nemzedék épül majd általa, hanem az idősebb olvasók is haszonnal forgathatják, fölelevenítve ezáltal korábban, már-már halványuló ismereteiket, és megerősítve identitásukat. Mert hiszen tudnivaló: Méir Lau műve a zsidó hit és a hagyomány maradandó könyve. Köszönjük a szerzőnek, hogy kötetének megjelentetésével szolgálhatjuk az Örökkévaló parancsát ? vallja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Itt van Israel | ZETApress

Szóljon hozzá!