ZETApress

hírportál

Karácsony a Vörösmarty téren

Egyre nő a Budapesti Karácsonyi Vásár nemzetközi híre ? tudta meg a tegnapi sajtótájékoztatón Vígh Alex, aki a felvételeket is készítette. Mától immár 12. alkalommal öltözik ünnepi díszbe a budapesti Vörösmarty tér. A december 29-ig tartó vásár iránt ráadásul egyre nagyobb határon túli érdeklődés nyilvánul meg.

A gyerekek arcán megjelenő mosoly, a míves kézműves portékák, a fűszeres forralt bor illata, a finom étkek, a Gerbaud ablakaiban ragyogó adventi kalendárium, a csillogó fények, a muzsika hangja ? a felsoroltak már hosszú évek óta a Vörösmarty téri vásár védjegyei. Az első ilyen rendezvényre 1999-ben került sor a Budapesti Turisztikai Hivatal Kft. (BTH) szervezésében.

Az európai városok karácsonyi vásárainak mintájára megálmodott rendezvénysorozat egyszerű ünnepi eseményként indult útjára, ám az eltelt tizenegy esztendő alatt a kontinens egyik legnépszerűbb karácsonyi vásárává, a budapesti adventi időszak kihagyhatatlan kavalkádjává nőtte ki magát.

Az esemény megszervezésével a BTH elsődleges célja volt már a kezdetektől, hogy a főváros egyik legszebb tere az ünnephez méltó rendezvény helyszínévé váljék, ahol tucatáruk helyett igényes népművészeti és egyedi iparművészeti alkotásokat vásárolhatnak a budapestiek, a vidékiek és az ide látogató külföldiek. Ezt az alapkoncepciót és a minőséget fenntartva, de folyamatosan továbbfejlesztve és fokozatosan kibővítve a Budapesti Karácsony a turisztikai holtszezon legnagyobb eseménye, nemzetközileg is ismert és elismert rendezvénysorozata lett.

A vásár mára mindenképpen Budapest egyik meghatározó arculatává nőtte ki magát. Nagyon fontos, hogy akik erre eljönnek, akár a határon innen vagy túlról, mindenképpen az esemény ? ezzel együtt a főváros és Magyarország ? jó hírét vigyék tovább. Lényeges továbbá, hogy itt magyar termékeket árulnak, s hazai ételeket, italokat szolgálnak fel ? vélekedett Csomós Miklós, oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

A vásáron 143 egységes megjelenésű, ízlésesen díszített elárusító fapavilonban kizárólag népi- és iparművészek ? a karácsonyi ajándékkörbe illeszkedő ? természetes anyagokból, eredeti kézműves technikával készült portékáikat kínálják, amelyek minőségét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége zsűrije garantálja. A több mint 200 színes színpadi programot bábszínházak, folk-zenekarok, néptánc együttesek biztosítják a Vörösmarty téren felállított színpadon.

A barátságos falatozókban kizárólag a magyar gasztronómiára jellemző, hagyományos ételek, italok várják a vendégeket. A pecsenyesütőkön és forralt bort árusító helyeken kívül a helyszínen többek közt vályogkemencében sült kenyérlángost, rétest, kürtőskalácsot, mézeskalácsot és igazi magyar pálinkát kóstolhatnak a látogatók.

Molnár József, a BTH ügyvezető igazgatója elsőként a különböző művészeti ágak egymásra találását emelte ki. Aláhúzta még, hogy az említetteken kívül abban is látja a vásár jelentőségét, hogy annak fontos szerepe lehet az elüzletiesedés elleni küzdelemben. ? Hiszen ha látjuk a portékákat és a műveket, akkor a szeretteinkre gondolunk, s arra, hogy nekik szeretnénk örömöt szerezni. Ha a karácsonyi vásárnak ezt a hangulatát a kísérő rendezvényekkel tovább tudjuk fokozni, ez esetben olyan miliőt lehet teremteni, ami valóban felkészülés lesz az ünnepre ? tette hozzá Molnár.

Az egyre szélesedő külföldi elismertséget jól érzékelteti, hogy 2006-ban például a nagy hírű Travel&Leisure magazin a tíz legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé sorolta a miénket, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni. Mi több, a Sunday Times 2008-ban a kontinens legjobb adventi vásárának választotta a budapestit.

Idén a már hagyományosnak tekinthető programok ? kézműves pályázat és kiállítás, Mikulás-ház, kézműves gyermekjátszó, a Gerbaud-ház ablakaiban megjelenő Adventi Kalendárium ? mellett olyan újdonságok is szerepelnek, mint a közös énektanulás, vagy az UNDERGUIDE elnevezésű városfelfedező séta, amely során a klasszikus nevezetességek mellett a fővárosi és hazai karácsonyi hagyományok legendákkal teli arcát mutatják be. Kárászy Szilvia zongoraművész ünnepi harangjáték hangversenyére ? St. Martin közreműködésével ? ezúttal december 12-én, vasárnap a Belvárosi Színházban kerül sor. Mindezek együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kavalkád a tavalyi 600 ezres látogatottságot is felülmúlja.

Szóljon hozzá!