ZETApress

hírportál

Magyar nóta román nyelven

Hallottak már magyar nótát románul elénekelni? Tegnap este nekem sikerült. A belváros-lipótvárosi Nemzetiségek Házában Szitkó Eszter énekelt ilyet csodálatosan, melyet férje, László kísért gitáron. Két gyöngye volt a falunak, két virága ? hallottuk előbb románul, majd magyar nyelven.

Horváth Csaba humán várospolitikai főpolgármester-helyettes nyitotta meg a Budapesti Román Egyesület megalakulásának 27. évfordulója alkalmából rendezett XI. Budapesti Román Nemzetiségi Kulturális Napot az V. kerületi Vármegye utcában. A városatya elmondta, hogy nem újdonság számára az ilyen feladat. Még II. kerületi polgármestersége idején nyolc kisebbség ? köztük a román nemzetiség ? is rendszeres vendég volt az évenként megrendezett Kerületi sokadalomban, a Millenáris parkban.

Az esti ünnepségen az alapító atyára, a nemrég elhunyt Vasile Roxin László újságíróról is megemlékeztek. Az özvegynek Szálka Veronika csángó művésznő is énekelt. A töltött káposztás és bejglis karácsonyi hangulatú estén három kiállítás is megnyílt. Jenesin György (54) fotóiban, Berényi György (48) gyöngyfa-szobraiban és Elena Berar (52) festő és dekoratőr moldvai faikonjaiban január közepéig gyönyörködhetünk.

Szóljon hozzá!