ZETApress

hírportál

Bán Jánossal Prágában

Nem kell többé sétálómagnót bérelnie annak a turistának, aki egyedül akarja bejárni Prága nevezetességeit. A Kossuth Kiadó új hangos útikönyve segít az eligazodásban. Közel egyórás szöveg van hozzá Bán János előadásában, aki a cseh főváros nagy szerelmese. Fekete Ernő Londonba kalauzol el bennünket a karácsonyi újdonságban, míg jövőre Für Anikó Párizsba, Lukács Sándor Bécsbe invitál az újabb kiadványokkal. Terveik között szerepel Róma, az örök város bemutatása is.

A fentiekről a kiadó karácsonyi könyvbemutatóján hallottunk a Pallasz Páholyban. Mátyás-Graduale című művükben megnézhettük Mátyás király udvarának corvináit, mely a reneszánsz évében épp ideális kiadás. CD mellékletén a XV. századi egyházi énekek elevenednek meg a Pannonhalmi Apátság kamarakórusának előadásában.

A biblia világa egy történelmi és kulturális utazás a bibliai tájakon. A közelgő ünnephez kapcsolódóan Raffai Zsuzsa szerkesztő a karácsonyi magyar hagyományokat mutatta be könyvében. A Világunk művészeti kincsei az UNESCO által a világörökségek listájára felvett művészeti emlékeket mutatja be.

A Természettár sorozatban Magyarország emlőseinek atlasza az első hazai összefoglaló mű. Újhelyi Péter szerkesztő nagy szerelmese az egereknek, a denevéreknek és egyéb ház körül élő állatoknak. Munkája hiánypótló, hiszen a rovarok és a madarak mögött az emlősök eddig ok nélkül voltak a háttérbe szorítva.

A 100 legszebb múzeum a világon című könyvben a Magyar Nemzeti Galéria is belekerült. Ők támogatták a Híres magyar festők sorozatot is, melyben Zichy Mihályról és Vaszary Jánosról jelentek meg a legújabb kötetek. A Kapitány házaspár Túlélési technikák című művében az egyén és a társadalom válságkezelő- és megoldó módszereit vizsgálja, s szolgál hozzá hasznos tanácsokkal.

Karácsonyra jelenik meg a Wapponi, mely Lóránt Attila dél-amerikai fotóit tartalmazza. A művész öt díjat is nyert munkáival azon a pályázaton, melyre mintegy negyvenezer képpel neveztek a világ természetfotósai. Munkáját korábban mi is bemutattuk portálunkon.

1 hozzászólás

  1. Újra láthattuk-hallhattuk a tavaly bemutatott hangos útikönyveket is. Az újabbak közül belehallgathattunk Hamvas Béla: Babérlevélkönyvébe, Szarka Tamás: Anonymusába, Turczi István: Eroticonjába és a Zsidó anekdotákba is Vallai Péter tolmácsolásában.