ZETApress

hírportál

Apa?Kép?Írás a Millenárison

Nagy örömömre szolgál, hogy az áprilisi könyvfesztiválra a Helikon Kiadó jóvoltából megjelent az Apa?Kép?Írás című könyvem. A kötetben szereplő tárcák, novellák, humoreszkek a gyermekes, pontosabban a háromgyermekes élet mozzanatait örökítik meg ? apaszemmel elbeszélve, Szűcs Édua élményrajzaival illusztrálva. A magyar írott világban ? szándékosan nem nagyzolok az irodalom kifejezéssel ? kevés apai szemszögből írt, gyermekekről szóló könyv létezik. Ezt a hiányt is pótolja talán a művem ? mondta el Süveges Gergő szombaton.

Ajánlásképpen álljon itt a könyv hátlapján olvasható ismertető: Tudják Önök, hány babakocsi kell egy kétgyermekes háztartásba? Vagy mire való egy jó rücskös lábtörlő? S azt, hogy a kamaszkor már a születéskor elkezdődik? Igen, apává lenni nem nehéz. Apának lenni ? az igazi kihívás. A kötet írásaiban egy család, a mi családunk örömei tárulnak fel soktucatnyi képben ? apa-képben. Én olykor kacagva írtam. Az Olvasónak legalább csendes derűt kívánok.

A kötet bemutatóját a XV. Könyvfesztiválon tartották április 26-án, szombaton, délelőtt 10 órakor a Millenáris Park ? Jövő Háza Szabó Magda-termében. A bemutatót követően, 11 órától a Helikon Kiadó standjánál dedikálás következett.

Hálás vagyok Novodomszky Éva kolléganőmnek, hogy vállalta a kötet bemutatását, és Rátóti Zoltán színművész barátomnak, hogy tolmácsolja a könyv néhány részletét. Nem csak azért fontos számomra ez az alkalom, mert megjelent egy nyomdatermék, amelyre az én nevemet írták. Sokkal lényegesebb, hogy a könyv a családunkról: a feleségemről, a gyermekeinkről és egy kicsit rólam is szól. Az életünk, a közelmúltunk, az örömeink, a vágyaink, az erőfeszítéseink és a boldogságunk is ott van ennek a könyvnek a lapjai között ? vallotta a szerző.

Kína volt a díszvendég a XV. Könyvfesztiválon

A Kossuth Kiadó három új kötetet szentelt a kínai kultúrának. A Klasszikus kínai bölcsességek, A kínai tea és a Hagyományos kínai orvoslás című kötet megtalálható volt a polcokon. Kocsis András Sándor vezérigazgató arról is beszélt, hogy két éve a kínai tájékoztatási miniszter budapesti látogatásakor jött létre a gyümölcsöző együttműködés.

Új 16 kötetes Természettudományi enciklopédiát is útjára indít a Kossuth Kiadó a Metró hírújsággal közösen. Első kötetét ? a Naprendszert bemutatót ? mi is megkaptuk a sajtótájékoztatón. Több könyvbemutatót is tartottak, így megismerhettük Mandel Róbert: Magyar népi hangszerek című művét, Burma rejtőzködő világát.

Újra láthattuk-hallhattuk a tavaly bemutatott hangos útikönyveket is. Az újabbak közül belehallgathattunk Hamvas Béla: Babérlevélkönyvébe, Szarka Tamás: Anonymusába, Turczi István: Eroticonjába és a Zsidó anekdotákba is Vallai Péter tolmácsolásában.

Szóljon hozzá!