ZETApress

hírportál

Receptverseny Újbudán

Zalaegerszegi környezetgazdász nyerte a Fermentált ételekkel a hosszú életért! receptversenyt ma délben az újbudai KF&T Kft. Galéria & Klubban. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének képviselői átadták közösen meghirdetett rendhagyó receptversenyük győzteseinek díjait. A recepteket a szervezők a portáljaikon közzéteszik és egy kiadványban meg is jelentetik! Az ünnepélyes díjátadón a helyszínt biztosító galéria falait díszítő festmények mellett egy székesfehérvári népzenei együttes fellépése öltöztette ünneplőbe a rendezvényen résztvevők lelkét. Erdélyi Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára, az egyik zsűritag meg is jegyezte, hogy egészségünkhöz a lelki egészség is hozzátartozik, itt és most a testi egészséget népszerűsítő receptek és ételek mellett ebben is részünk lehetett.

Dr. Csicsor János vegyészmérnök, a pályázat ötletadója elmondta, hogy azért próbáljuk visszaállítani a fermentált ételekre épülő ősi gyógyító konyha kultúráját, mert a környezeti károk, a helytelen táplálkozás következtében meggyengült bélflóránkat – egyben immunrendszerünket – ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra. A nemcsak egészséges, de látványra is gyönyörű ételek kavalkádját látva – hiszen életre keltek a nyertes receptek – hozzáfűzte: legközelebb hívhatnánk séfeket is a díjátadóra, igazán lenne mit tanulniuk!

Paor Lilla zsűritag hangsúlyozta, hogy örömmel állt a receptverseny mellé, saját egészsége szempontjából is fontosnak tartja a fermentálást, annak pedig kifejezetten örül, hogy megtudhatta: nemcsak a káposztát lehet savanyítani és az uborkát kovászolni. Elkápráztatta a rendkívűl kreatív receptek garmadája. Páncsity Ferenc effektív mikroorganizmus-szakértő szerint fontos szerepet játszik életünkben az élőflóra, a probiotikumok, ő maga a környezettudatos élet, az egészséges táplálkozás híve, ezért is örül annak, hogy a receptverseny az Ételed legyen a gyógyszered! szemléletet erősíti.

A pályázat kiíróinak felhívására nemcsak hazai, de laoszi és erdélyi receptek is érkeztek. A zsűritagok dr. Lénárt István hozzászólásából és receptjeiből is megismerhették a laoszi konyha éltető elemét, alap ételízesítőjét a fermentált halszószt, legalább ilyen izgalmas a Papaya saláta fermentált halszósszal, a Som Moo, avagy fermentált savanyú sertéskolbász, vagy a QuavSi, a fermentált szója. Kiderült, hogy Székelyföldön Szárhegyen terem a legjobb káposzta, amiből remek tőtelékes káposzta készíthető, de innen származik a tőtike kovászolt szőlő lapiból is. A hazai receptek nagyvárosokból és kis falvakból – Budapest, Zalaegerszeg, Gyomaendrőd, Pécs, Tatabánya, Balassagyarmat, Szulimán, Szombathely és még sok-sok vidéki településről érkeztek.

A pályázók között volt gyógyszerész, biomérnök, dietetikus, gyógyult daganatos beteg, műtősnő, újságíró, blogger, környezetgazdász, édesanya, nagymama, elkötelezett egészségmegőrző, táplálkozáskutató, illetve olyan is, aki főzőkonyhát vezet, és a testtudatos táplálkozást oktatja. A díjátadón bemutatkozó finomságok: áfonyás fermentált kesudiós mini sajttorta, garnélás rizottó fermentált zöldségekkel, gyümölcsvizes croissant, kovászos sós babka, székelyföldi tőtike, zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel, chilis fermentált babból készült quesadilla, szelídített babpörkölt szintén fermentált babból, valamint céklás-kecskesajtos bagel.

A receptverseny nyertesei:

1. Bartl Bianka környezetgazdász, Zalaegerszeg: Kovászos sós babka
2. Baranyai Dolly pék tanuló, Szulimán: Paradicsomos kenyér aszalt paradicsommal, rozmaringgal és csalánnal szezámmag köntösben.
3. Szász Veronika nagymama, Ráckeve: Tőtike kovászolt lapiból

Kiváló helyezések:
Tarcali Eliza Csenge dietetikus, Budapest: Garnélás rizottó
Géringer Ágnes életmód-tanácsadó, Tök: Chilis babos quesadilla fermentált babból
Dr. Őri Zsuzsanna és dr. Budán Ferenc biomérnök-gyógyszerész, Pécs: Zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel
Marton Melinda táplálkozási tanácsadó, Budapest: Áfonyás fermentált kesudiós mini sajttorta
Nótári Krisztina biológus, Gyomaendrőd: gyümölcsvizes croissant
Veér Károly újságíró, Tatabánya: Szelídített alföldi babpörkölt fermentált babból
Alföldiné Puskás Tímea bölcsődei konyhás, Szombathely: Kovászos palacsinta bécsi töltelékkel

A zsűri különdíjasa:
Vass Éva nyugdíjas műtősnő, Budapest: Céklás-kecskesajtos bagel

Szóljon hozzá!