ZETApress

hírportál

Emlékérme-kibocsátás Kecskeméten

A Magyar Nemzeti Bank Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója elnevezéssel ötezer forint névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki, tisztelegve a kivételes zeneszerző, zenetudós, népzenekutató, zenepedagógus emléke előtt. Az érmét a Pénzverő Zrt. mintaboltjaiban vásárolhatják meg az érdeklődők, valamint a kibocsátás helyszínén, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetben, tudtuk meg a ma délelőtti kecskeméti sajtótájékoztatón.

Az érmét Gáti Gábor szobrászművész tervezte. A törvényes fizetőeszköznek számító érme előlapján a kötelező éremképi elemek ? 5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, Bp. verdejegy és a 2007-es kibocsátási évszám ? mellett fő motívumként fonográf szerepel néhány kottalappal, utalva Kodály Zoltán népdalgyűjtői tevékenységére. A hátoldalon Kodály portréja, továbbá aláírása, születési és halálozási évszáma, valamint a tervező mesterjegye szerepel.

Kodály Zoltánról méltán emlékezünk meg, hiszen műveivel és zenepedagógiai munkáival nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországot ?komolyzenei nagyhatalomnak? tekintse a világ. Zenei pályájának alapját a népdalkutatás, népdalgyűjtés adta. Kidolgozta a gyűjtés módszertanának és a felhalmozott zenei anyag rendszerezésének szempontjait.

Zeneművek százait komponálta termékeny munkássága alatt. Leghíresebb művei közé sorolhatjuk a Háry Jánost, a Székelyfonót, a Marosszéki és Galántai táncokat, a Budavári Te Deumot, a Fölszállott a páva népdalvariációkat, valamint a Concertot. Kodály-módszer néven világhírűvé lett zenepedagógiai koncepciója mindmáig életműve legnagyobb hatású elemének bizonyul: a világ számos országában tanulnak ezzel a módszerrel a gyerekek.

Emlékérme a zenepedagógus születésének 125. évfordulójára

Az emlékpénz 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az érméből összesen tízezer darab készül, ebből hatezer tükörfényes (proof) kivitelben. Az ezüst emlékpénz megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. székhelyén, a Könyves Kálmán körút 38-ban, illetve az MNB Látogatóközpontjában üzemelő érmeboltjában, a Szabadság tér 8-9-ben, valamint a kibocsátás helyszínén, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetben, Kecskeméten, a Kéttemplom köz 1-ben.

A Magyar Nemzeti Bank elsődleges, törvényben rögzített feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB működteti a pénzforgalmi rendszert, őrzi a bankrendszer pénzügyi stabilitását, kezeli az ország devizatartalékát, valamint kibocsátja nemzeti fizetőeszközünket, a forintot. A Magyar Nemzeti Bank önálló és független intézmény, tevékenységét az ország gazdasági érdekeinek szem előtt tartásával végzi, fejeződik be az MNB közleménye.

Szóljon hozzá!