ZETApress

hírportál

Attila Pamelánál

Pamela Quanrud helyettes államtitkár Washingtonban köszönetet mondott Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőnek mindazért a támogatásért és áldozatvállalásért, amellyel hazánk évek óta hozzájárul a nemzetközi terrorizmus elleni harc sikerességéhez.

Mesterházy Attila, mint az MSZP elnöke a héten bemutatkozó körúton vesz részt az Egyesült Államokban. Washingtoni látogatásának első napján a Külügyminisztérium magyar osztályának vezetőjével és szakértőivel találkozott. A Pamela Quanrud államtitkár-helyettessel folytatott tárgyalás központi témája az amerikai támogatást is élvező magyar romaprogram volt, amely egyben soros uniós elnökségünk egyik legfontosabb küldetése is.

Az MSZP elnöke ennek kapcsán elmondta, akárcsak egyéb, például a strukturális reformokat érintő kérdésekben, a romastratégia ügyében sem kezdeményezett párbeszédet a kormány. Az MSZP elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az előző kabinet válságkezelését a nemzetközi hitel- és pénzintézetek sikeresnek ítélték meg, azonban a Fidesz-kormány pillanatok alatt eljátszotta azt a bizalmat, amelyet másfél év kemény munkával épített ki a szocialista vezetés.

Mesterházy Attila tájékoztatta a külügyminisztérium illetékesét az alkotmányozást az uniós elnökségünk idejére felfüggesztő szocialista javaslatról is, amelyre a kormány érdemi választ nem adott. Az MSZP elnöke elmondta: az alkotmányozást a Fidesz annak ellenére folytatja, hogy a folyamat eredményeként nem egy nemzet, hanem egy párt alkotmányát fogja keresztülerőszakolni a Parlamenten.

A pártelnök-frakcióvezető ? többek között a lengyel példával szembeállítva ? igazságtalannak nevezte a magánnyugdíj-rendszer államosítását megvalósító Fidesz-intézkedéseket, amelyek a kormányzati kommunikációval ellentétben nem biztosítják az állampolgárok szabad választásának lehetőségét.

Pamela Quanrud a megbeszélés után konstatálta, hogy a médiatörvény kapcsán kirobbant nemzetközi tiltakozás beárnyékolta Magyarország uniós elnökségének sikeresnek remélt kezdetét. Ennek kapcsán Mesterházy Attila közölte, a médiatörvény feltehetően csak az utolsó csepp volt a pohárban, hiszen olyan, az emberi méltóságot, a jogállamiságot és a nemzeti együttműködést megkérdőjelező törvénykezést indított el a Fidesz (az indokolatlan elbocsátásoktól kezdve a visszamenőleges hatályú törvénykezésen és a MNB függetlenségébe beavatkozó intézkedéseken át egészen az igazságtalan adórendszering), amelyre a kétharmad sem lehet magyarázat. Az amerikai tárgyalópartner aggodalmát fejezte ki továbbá a Magyarországon tapasztalható szélsőséges indulatok, illetve a szélsőjobb előretörése miatt.

Az MSZP elnöke szerint a most zajló magyarországi politikai-társadalmi folyamatokra a megoldás kizárólag a józan ész és a demokrácia alapelveit tiszteletben tartó politizálás lehet. Mesterházy Attila este a Pacifica Rádió politikai show-jának vendége volt ? tudatta az MSZP Sajtószolgálata.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Washingtoni pártvita | ZETApress

Szóljon hozzá!