ZETApress

hírportál

Washingtoni pártvita

A Fidesz visszaél a kétharmaddal ? mondta Mesterházy Attila washingtoni tárgyalásai során. Magyarország a Fidesz alatt: visszalépés a demokráciától címmel tartott előadást Mesterházy Attila a washingtoni Woodrow Wilson Centerben ? tudatták az MSZP sajtósai.

The times, they are a-changing, vagyis változnak az idők. Ezzel a Bob Dylan idézettel kezdte Mesterházy előadását, s mint fogalmazott, a Fidesz nem él, hanem visszaél a kétharmad adta hatalmával és eljátssza lehetőségét, hogy jó irányba vigye az országot. Vitapartnere Charles Gati, a John Hopkins Egyetem professzora volt.

Az MSZP elnöke kitért mindazokra a törvényekre, amelyek alapjaiban kérdőjelezik meg a Fidesz demokrácia iránti elkötelezettségét. Hazánkon a világ szeme, ezért a kormány intézkedéseinek alapvető fokmérője, hogy mennyire szolgálja az Európai Unió és hazánk előrejutását, nemzetközi tekintélyünk erősítését ? jelentette ki. Mesterházy Attila szerint az EU-elnökség hazánk számára óriási felelősség, hiszen országunk hosszú évekre kerülhet kedvező, adott esetben kedvezőtlen megítélés alá.

Az MSZP elnöke után felszólaló Charles Gati súlyos kritikával illette a Fidesz eddigi tevékenységét. Mint mondta, a fékek és ellensúlyok rendszere Magyarországon immár nem működik. A Fidesz lebontja a jogállamiság kereteit, veszélybe sodorja a demokratikus intézmények függetlenségét ? tette hozzá. Úgy vélte, ha Magyarország ma tagjelölt lenne a NATO-ba vagy az EU-ba, a felvételét el kellene halasztani. A Fidesz ma olyan, mint a Tea Party ? vont párhuzamot a magyar kormánypárt és az USA-ban jelenleg ellenzékben lévő Republikánus Párt szélsőséges szárnya között Gati, aki szerint az MSZP elnöke új szemléletet, új generációt képvisel, amely jó esélyt ad a sikeres építkezésre.

A Kossuth Házban a helyi magyar közösség képviselőihez szólva leginkább arról beszélt a pártelnök, hogy az MSZP ellenzékben épp az ellenkezőjét csinálja annak, amit nyolc évig a Fidesz tett. Ha valamire nemet mond, mindig mellé teszi a saját, alternatív megoldási javaslatát is, legyen szó költségvetési kérdésekről vagy épp az Alkotmány ügyéről.

A legnagyobb ohiói magyar közösséget reprezentáló Dannis Kucinich képviselő a Kongresszusban fogadta az MSZP első számú vezetőjét. Kettejük megbeszélésén a magyar kormány nemzetközi megítélése, illetve a magyar baloldal és a megújult MSZP helyzetéről volt szó. Mesterházy Attila washingtoni látogatása második napján Közép-Európával foglalkozó, illetve az Obama-kormányhoz közel álló politikai kutatóintézeteket is felkeresett, valamint a külügyminisztérium Demokrácia, Emberi Jogok és a Munkaügyek osztályának elemző csoportja is fogadta.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tom és Attila | ZETApress

Szóljon hozzá!