ZETApress

hírportál

Balassi Stockholmban

Magyar fiatal is volt az idei Nobel-díj átadáson. A Magyar Innovációs Szövetség Balassi Mártont, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának tagját delegálta Stockholmba a Nobel-hétre ? tudatta Garay Tóth János kommunikációs igazgató.

A 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második, valamint a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny és az 22. Fiatal Tudósok Európai Versenyének győztese volt a szerencsés kiválasztott.

Az első szakmai program december 5-én kezdődött, amelynek keretében a világ minden részéből érkezett fiatalok ellátogattak a Nobel Múzeumba, ahol lehetőség nyílt megtekinteni többek között Bárány Róbert 1914-es orvosi Nobel-díj diplomáját és több, különböző időből származó Nobel aranymedált is.

December 6-án a Karolinska Institute-ot látogatták meg a fiatalok, ahol a napot három orvosi témájú előadással kezdték, majd az idei orvosi díjazottak munkáiról hallgathattak előadást abban a teremben, amelyben a végső döntést hozzák a díjakkal kapcsolatban. Balassi Márton december 7-én reggel tartotta meg szakmai előadását, a Nature On Your Screen, vagyis az Informatikai modellezés és helyi hálózat az ökológia tanításának szolgálatában nevű szoftveréről. Este Mario Vargas Llosa, irodalmi Nobel-díjas felolvasó estjén vettek részt a fiatalok.

December 8-án a fizikai, kémiai és közgazdasági Nobel-díjasok, így Prof. Geim és Prof. Novoselov, a grafén feltalálói, valamint Prof. Diamond, Prof. Mortensen és Prof. Pissarides piackutatók előadásait hallgatták meg a résztvevők. December 9-én este a Nobel Alapítvány fogadása következett, ahol lehetőségük volt a fiataloknak a Nobel-díjasokkal, családtagjaikkal és sok esetben a tanítványaikkal is beszélni, eszmét cserélni. A hét fénypontjára, a Nobel-díj átadására, majd az azt követő díszvacsorára december 10-én, pénteken került sor a Városházán, mintegy 1300 résztvevővel.

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2011. január 7-i beadási határidővel idén is meghirdetésre került a weboldalon, melynek legjobbjai jövőre is számos nemzetközi versenyen, utazáson vehetnek részt az USA-tól Kínáig.

Szóljon hozzá!