ZETApress

hírportál

Magyar siker Lisszabonban

Magyar csapat lett az EU Fiatal Tudósok Versenyének első helyezettje. Az EU Fiatal Tudósok Versenyének idei döntőjét szeptember 24-e és 28-a között rendezték meg Lisszabonban.

A harmincezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 125 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2009/2010. évben megrendezett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítői képviselték.

A négy lépcsős európai ifjú tudósok versenyének az első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, és az itt kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei európai döntőre, a negyedik fordulóra, 37 országból 85 pályázat készítőit hívták meg. A lisszaboni döntőn Balassi Márton az ELTE 2. éves és Horváth Dávid a BME 2. éves hallgatója által kifejlesztett Informatikai modellezés és helyi hálózat az ökológia tanításának szolgálatában című szoftver I. díjat nyert, valamint részt vehetnek a jövő évi London International Youth Science Forum-on. A díjat Ms Anneli Pauli, az EU K+F főigazgató-helyettese, José Mariano Gago, tudományos technológiai és felsőoktatási miniszter és Isabel Alçada, portugál oktatási miniszter nyújtotta át.

A hétezer eurós fődíjért a fiatalok egy olyan számítógépes oktatási modellt dolgoztak ki, amely az eddigi gyakorlati tapasztalatok szerint az általános iskolától a gimnáziumokig sikerrel használható. A modell elsősorban a természettudományi, azon belül a biológiaoktatás hatékonyságát növeli.

A program az eddigi számítógépes, illetve internetes rendszereknél egyszerűbb és a felhasználók részére egyidejűleg játékos és gyors tanulási lehetőséget biztosít. A nemzetközi zsűri kiemelten értékelte a program egyszerűségét könnyű használhatóságát. Akár hálózatban, esetleg interaktív táblán vagy szavazógéppel kiegészítve is alkalmazható. Külön érdeme a munkának, hogy gyakorlati változtatás nélkül bármelyik országban használható.

Ezzel az első díjjal Magyarország megerősítette előkelő 3. helyét a résztvevő 37 európai ország éremtáblázatán, amely az elmúlt 16 évben elért díjakra, ill. különdíjakra vonatkozik. A következő, 2010/2011. évi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt november elején hirdeti meg a Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal közösen ? tudatta Dr. Pakucs János, Magyar Innovációs Szövetség.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Balassi Stockholmban | ZETApress

Szóljon hozzá!