ZETApress

hírportál

Ezermilliárdot egészségügyre!

Dr. Éger István MOK-elnökA Magyar Orvosi Kamara szerint az egészségügy helyzete ezermilliárd forintból orvosolható lenne ? mondta Éger István, a MOK elnöke délután a kamara országos küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényház Báltermében.

Éger István elmondta, a Diagnózis és terápia címet viselő helyzetjelentés szerint a megígért bérfelzárkóztatási folyamat megtorpant, az intézményi adósságállomány évről évre újra termelődik, mértéke jelenleg ötvenmilliárd forint feletti. Ez utóbbi kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a lejárt adósságok részleges vagy teljes kifizetése nem jelent konszolidációt.

Kiemelte azt is, hogy közvetlenül a gyógyítás kiadásaira fordított összeg GDP-arányosan még tavaly sem érte el a 3 százalékot, valamint a támogatási programok ellenére sem volt annyi betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxis, mint most, és sok helyen nincsenek meg a gyógyításhoz szükséges személyi és tárgyi minimumfeltételek. A kamara szerint ezek a problémák munkaerő-hiányhoz, az orvosok túlterheltségéhez és kiégéséhez vezetnek, és romlik az ellátás minősége.

Éger István kiemelte, ha tényeken alapuló gyógyítást várnak el az orvosoktól, akkor joggal várható el az is, hogy tényeken alapuló költségvetés és financiális fedezet legyen az ágazatban. Kitért arra is, hogy a magán- és a közfinanszírozott ellátás átlátható szétválasztása a közfinanszírozott egészségügy megerősítése, anyagi rendbetétele nélkül nem lehetséges. A kamara szerint az egészségügy helyzetét ezermilliárd forintból rendbe lehetne tenni, beleértve a bérhelyzetet is. Ehhez gazdaság alapú politikai döntés kell ? emelte ki Éger István. Ha ez megtörténne, minőségi munkát lehet végezni, büntethető lenne a hálapénz! ? tette hozzá az elnök.

Szóljon hozzá!