ZETApress

hírportál

Megmenekült a család!

Életet mentett a XIII. kerületi önkormányzat ajándéka. Éppen hogy elkezdődött a fűtési szezon, máris szivárogni kezdtek a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. Évente átlagosan 400 alkalommal riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetekhez az országban.

A XIII. Kerületi Önkormányzat számára fontos lakóinak biztonsága: idén 1600 szén-monoxid-érzékelő riasztóberendezést vásárolt az önkormányzat 15 millió forintért. A készülékeket kérésre, díjmentesen az érintett önkormányzati lakásokban élő bérlők rendelkezésére bocsátják ? tudatta Gellért Lajos sajtóreferens.

Az október 9-én megkezdett akció, amelynek keretében az önkormányzat a mai napig 230 korszerű, hitelesített szén-monoxid jelző berendezést adtak át a bérlőknek, máris életmentőnek bizonyult egy Zsinór utcai család számára. Tegnap a kora reggeli órákban a munkába készülő családfő figyelt fel a fürdőszobában elhelyezett készülék jelzésére: a kiérkező tűzoltók megerősítették a készülék mérési eredményét, amit a Fővárosi Gázművek szakemberei is alátámasztottak. A gázkészüléket lezárták, a veszély elhárításával sikerült megelőzni a súlyosabb következményeket.

A XIII. Kerületi Önkormányzat először két éve írt ki pályázatot ? az önkormányzati tulajdonú lakások bérlői és magántulajdonosok számára is ? a szénmonoxid-mérők beszerzési költségének megtérítésére. Most pedig, az önkormányzati lakások biztonságának növelését célzó program folytatásaként, 1600 szén-monoxid-érzékelő riasztóberendezést vásárolt az önkormányzat 15 millió forintért. A készülékeket kérésre díjmentesen a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú lakásokban élő bérlők rendelkezésére bocsátják. Az önkormányzat jövőre is folytatja ezt a programját. Célja, hogy minden érintett önkormányzati lakásban legyen szén-monoxid-érzékelő.

A Honeywell XC 70 típusú érzékelőt ütemezett kiosztását a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végzi. Az érintett lakókat írásban értesítik, mikor tudják a készülékeket átvenni a Zrt. két ügyfél-szolgálatán. Nem kell mást magukkal vinniük, csak az érvényes gázszolgáltatási szerződést, vagy az utolsó havi gázszámla-részletező másolatát. Az akcióval kapcsolatban Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke köszönetet mondott a kerület önkormányzatának az előremutató, és számos tragédia megelőzését biztosító program elindításáért, egyúttal kifejezve reményét, hogy az országban más önkormányzatok is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

A XIII. Kerületi Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az önkormányzati bérlemények biztonságos üzemeltetésére is. A több mint 100 önkormányzati tulajdonú lakóépületben nem csupán a lakások, hanem a teljes épület kezelése is tulajdonosi kötelezettség. Az önkormányzat 2018-ban elvégezte a gázcsatlakozó vezetékek, valamint a gázüzemű berendezések felülvizsgálatát is a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú lakóépületeiben.

A szén-monoxid leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyos esetben halált. Ezt a mérgező gázt a köznyelvben csendes gyilkosnak is nevezik. A szén-monoxid ugyanis színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Kicsivel könnyebb a levegőnél. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, mivel annak tünetei ? rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság, zavarodottság, emlékezetkihagyás, koordinációs zavarok ? könnyen összetéveszthetők egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, néhány percen belül halál is beállhat.

A rosszullétek, tragédiák megelőzhetők a szén-monoxid-érzékelővel, amely a gáz koncentrációjának emelkedésekor riasztást ad ki, így a lakásban tartózkodók hamar észlelik, hogy a színtelen, szagtalan mérgező gáz megjelent a légtérben. Ebben az esetben azonnal szellőztetni kell, aminek hatására a vér ismét oxigént szállít ? megakadályozva ezzel az eszméletvesztést.

Szóljon hozzá!