ZETApress

hírportál

Így kíméld a hátad, lovas!

Lovas könyvet adott ki a Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ). Október elején jelent meg az NGYSZ kiadásában Isabelle von Neumann-Cosel ? Susanne von Dietze: Így kíméld a hátad, lovas! című könyve magyar nyelven.

A két szerző évek óta oktatóként vesz részt az MLTSZ akkreditált lovasterápiás képzésein, továbbképzésein. Orvosok és gyógytornászok, de hobbi-, verseny- és hivatásos lovasok is egymással ellentétes véleményeket fogalmaznak meg arról, hogy a lovaglás egészséges edzéslehetőség-e a hátnak, vagy egészségtelen terhelés, mely kopáshoz vezet. Ez a könyv utat mutat: a hát lenyűgöző, sokrétű működéséből kiindulva először tárja elénk átfogóan ló és lovas háta között végbemenő komplex összjátékot. És ezzel el is vágja minden elhamarkodott általánosítás útját: ugyanis minden helyzet egyedi. Nem az a lényeg, hogy lovagolunk-e, hanem az, hogy hogyan!

A könyvben leírt tanácsok és gyakorlatok gazdag tárházából minden igényes és együtt-gondolkodó lovas összeállíthatja a saját hátkímélő gyakorlati megoldásait, legyen az a hobbi-, a versenylovaglás vagy a kiképzés számára. A könyvben 280 fotó, 17 rajz és 67 grafika gondoskodik a gyakorlatiasságról és a szemléletességről. A Szolgálat kiképzőknek, oktatóknak, tanuló lovasoknak, lovasterápiával foglalkozóknak, de még profi lovasoknak is ajánlja a könyvet, és azért támogatta a mű németről magyarra történő fordítását és hazai kiadását, hogy minél több szakemberhez eljuthasson a szerzők nagy tapasztalati és ismeretanyaga. Fordította: Agócs Mónika. Szakmai lektor: Kövy András. Szerkesztő: Gabos Erika. Az Egyesület ezer példányban adta ki a könyvet, melyet korlátozott számban a szakemberek megvehetnek az NGYSZ 1066 Budapest, Teréz körút 24. I/1. címén. A könyvhöz tartozik egy oktató videó is, melynek hang-alámondása előreláthatóan novemberben készül el.

A szerzők: Susanne von Dietze díjlovas, FN-kiképző és bíró, első munkája a sok nyelvre lefordított alapmű, az Egyensúly a mozgásban. Gyógytornászként szerzett különleges tapasztalatai és tudása ló és lovasa mozgásának kölcsönhatásairól nemzetközileg elismert szaktekintéllyé tették. Családjával Izraelben él. Unokatestvére, Isabelle von Neumann-Cosel FN-kiképző és bíró, sikeres lovassport szakíró. Balettra és táncra szakosodott kulturális újságíróként sajátos mozgásszemléletet visz kiképzői munkájába. A nemzetközi hírnévnek örvendő tanfolyamvezető és előadó Mannheimben él.

Szóljon hozzá!