ZETApress

hírportál

Tovább Ne Törj!

Ne törd magadAz Oszteoporózis Világnapon az Amgen Kft. támogatásával a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság az Affidea Diagnosztikai Kft. és az országos gyógyszertárhálózat, a BENU Gyógyszertárak közreműködésével országos törési kockázatfelmérő és edukációs kampányt szervez.

Az immár minden 10. magyar embert érintő csontritkulás jelentős terhet ró a gazdaságra és a társadalomra. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO kezdeményezésére 1999. óta október 20-án tartják a Csontritkulás, azaz az Oszteoporózis Világnapot. Az osteoporosis ? a csontritkulás ? a csontvázrendszer betegsége, a csont ásványi anyag tartalmának fokozatos megfogyatkozásával jár, majd ennek következtében a mikroarchitektúra károsodása okaként (a csökkent csontszilárdság miatt) a csontok fokozott törékenységéhez vezet. A csontritkulás egyértelműen jelentős probléma a gazdaságilag fejlett és korszerű egészségügyi ellátórendszerű országokban is.

Az egyre öregedő népesség és a megváltozott életkörülmények következményeként a metabolikus csontbetegségek száma az elkövetkező 50 évben megduplázódik. A társadalom elöregedésével egyre jelentősebb problémává váló csontritkulás Magyarországon minden tizedik embert érint ? férfiakat és nőket egyaránt. A betegség gyakorisága és a vele járó költségek miatt jelentős terhet ró a gazdaságra és a társadalomra. A csontritkulás számos olyan, a teljes mozgás beszűküléssel járó folyamat oka, mint a medencetörés vagy a csigolyatörés.

Fontos, hogy a már törést elszenvedett betegeknek még a fele sincs tisztában az állapotával, pedig megfelelő kezelés nélkül ötször nagyobb eséllyel jelentkeznek a törések. Napjainkban a kezelés alatt álló betegek száma folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy az átlagéletkor növekedésével együtt a betegség gyakorisága emelkedik. Ennek valószínű oka lehet, hogy a betegség sokszor tünetmentes marad a törés(ek) bekövetkeztéig, ezért is hívják néma betegségnek, illetve étrendkiegészítő termékek alkalmazásától teljesen védettnek érzik magukat a potenciálisan érintettek, vagy egyszerűen korral járó problémának tekintik. ? Ha egy felszólító mondatban kellene összefoglalni az orvosi tanácsot, akkor azt kérném, hogy Előzd meg a törésed! ? mondta prof. dr. Takács István, a program együttműködő szervezete, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke.

Sajtótájékoztató a MarriottbanA Tovább Ne Törj! Programban országosan közel 70 BENU Gyógyszertár vesz részt, amelyekben 4 héten keresztül, a patikai dolgozók bevonásával történik a felmérés. ? Örömmel veszünk részt ebben a Programban, hiszen a BENU számára továbbra is a legfontosabb érték: az ember és az egészség. Gyógyszertárainkban a betegek gyógyszerrel történő ellátása mellett külön figyelmet fordítunk a megelőzés és az egészséges életmód támogatására ? nyilatkozta dr. Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt igazgatósági tagja a Courtyard by Marriott Budapest City Centerben.

A szűrőprogramban a 10 éves csonttörési rizikó vizsgálatára szolgáló számítógépes FRAX tesztet használják. Azok, akiknél magas kockázat mutatkozik, egy ingyenes megelőző, oktató csomagot kapnak, amelyben többek között receptkönyv, tornanapló és tájékoztató füzet is lesz. Az érintetteknek javasolják továbbá, hogy az eredménnyel keressék fel háziorvosukat és konzultáljanak vele a további vizsgálatokról. A MOOT támogatásának köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy a korábban már csonttörést elszenvedett magas kockázatú betegek közvetlenül szakemberhez kerülhessenek.

? A csontritkulás felismerésének és a gyógykezelés azonnali megkezdésének az alapja, hogy a betegséget még a korai stádiumban a panaszok megjelenése előtt diagnosztizáljuk. Erre a célra szolgál a DEXA vizsgálat, amellyel a csontok ásványi-anyagtartalmát, csontritkulás mértékét, töréskockázatát, valamint a már folyamatban lévő kezelés eredményességét tudjuk kimutatni. A két régióra kiterjedő, teljesen fájdalommentes és csupán 10 percet igénybe vevő vizsgálatot minden 50 év feletti nőnek és kockázati csoportba tartozó férfinak is érdemes évente elvégeztetni ? mondta el dr. Bács Éva az Affidea radiológus főorvosa.

? Egy globális felmérésből az vált ismertté, hogy az aktivitás és a függetlenség megőrzése elsőrendű cél a 60 feletti nők körében. Az Amgen által szponzorált országos csonttörési kockázat felmérési programmal ezt az igényt szeretnénk minél hatékonyabban szolgálni ? jelentette ki dr. Molnár Edit, a programot támogató Amgen Kft. orvosi információs osztályának vezetője. A világnapon bejelentett országos törési kockázat felmérő program a tervek szerint október végén indul majd, és a szervezők reményei szerint több ezer olyan betegnek segíthet, akik eddig nem is tudtak a csontritkulással kapcsolatos érintettségükről.

Szóljon hozzá!