ZETApress

hírportál

Sok tojást a gyerekeknek!

Legyen a tojásos reggeli vagy tízórai a menő iskolai muníció! A mai Tojás Világnapján a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége a gyerekek rossz reggelizési szokásaira keresi a megoldást ? tudtuk meg sajtósaiktól.

? Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel! ? hangzik a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége felhívása az idén 20. alkalommal ünnepelt Tojás Világnapon. A hagyományosan az október második péntekére eső, és több mint 40 ország által ünnepelt világnap alkalmából a hazai tojástermelőket tömörítő szövetség, szakértőkkel együtt a gyerekek hiányos, helytelen reggelizési szokásaira javasol megoldást. Indítsuk tojásos reggelivel a napot, vagy csomagoljunk tojásos tízórait, így teljes-értékű és tápanyag-dús étkezéssel biztosítjuk a gyermek szervezetének mindazt, ami az iskolai léthez szükséges. A tojás ősidők óta tápanyag-kincsesbánya, az anyatejhez hasonló tápértékű, évente kb. 234 darabot fogyasztunk belőle fejenként itthon. A hazai regisztrált tojástermelés egyébként folyamatosan nő, mostanra elérte az évi 1,2 milliárd darabot.

Ha a gyerek jót eszik, az agya is jobban pörög!

Az iskolás korú gyerekek több mint fele nem minden nap reggelizik, egyértelműen a vacsora a legfontosabb étkezés számukra, derül ki a TÉT Platform 2016-ban végzett felméréséből. Pedig a tanuláshoz, az órákon való koncentrációhoz, a napi energiaszükséglet biztosításához elengedhetetlen a teljes értékű reggeli. Egy tojásos reggeli vagy előrecsomagolt tízórai (pl. tojás+magos kifli+friss zöldség), olyan fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrást, valamint rostot, szénhidrát- és zsírmennyiséget biztost, hogy megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék gyereknek, felnőttnek a nap első részére. Az otthoni tojásos reggelik mellett szól az is, hogy a felmérés szerint a gyerekek 66%-a elsősorban az íz alapján dönt egy-egy étel mellett, és kifejezetten a hazai (Anyu főztje) ételeket kedvelik.

Egy iskoláskorú gyerek ideális reggeli étkezésének kalóriatartalma: kb. 300-450 kcal. Egy tojásos reggeli fedezi ezt az energiaigényt, hiszen például egy főtt tojásos magos zsemle 1 közepes paprikával és 2 dl gyümölcsteával kb. 289 kcalt tartalmaz, tápanyagtartalma a következő: fehérje: 14 g, zsír: 13 g, szénhidrát: 29 g, rost: 5 gramm. Összehasonlításképpen egy kakaós csiga energia és tápanyagtartalma a következő: energia: 326 kcal, fehérje: 4 g, zsír: 15 g, szénhidrát: 43 g, rost: 2 gramm.

Egy iskolás gyerek napi energia és tápanyag igénye, amiből a reggeli kb. 20-25 %-ot tesz ki: E: 1700-2600 kcal, fehérje:60-100 g, zsír: 50-90 g, szénhidrát: 230-360 g, rost: 20-25 gramm. ? Keljünk kicsivel korábban a reggelihez, hogy legyen idő a napindító étkezésre, és ha még sincs idő, csomagolhatunk tojásos tízórait is, legyen ez a menő sulis étel a magas cukor-, zsír- illetve sótartalmú kekszek, snackek helyett! A tartalmas reggelit fogyasztó gyerekek jobban tudják figyelmüket összpontosítani és feladatmegoldó képességük is jobb azokénál, akik kihagyják a nap első étkezését ? mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője, miközben rámutat arra, hogy a tojás fehérje-, vitamin- és ásványi-anyagtartalma kiegészítve rostdús kenyérfélével, zöldséggel és folyadékkal teljes értékű napindító egy gyerek szervezetének. Példa az egészséges és tápláló reggelire: pirítós teljes kiőrlésű toastkenyérből, 1 lágytojás, kígyóuborka, gyümölcstea.

Megvan a megoldás: egyszerű, gyors, tojásos reggelik vagy csomagolható tízóraik! ? Akkor kerülhet be ténylegesen a gyerekek reggeli étrendjébe a tojás, ha gyorsan elkészíthető, ízletes tojásos variációkat készítünk reggelire. Vagy ha nem jut idő rá, akkor be is férnek egy gyerek uzsonnás dobozába és egy szünet alatt megehetők tízóraira ? hangsúlyozta Magos Zoltán, a Capriccio lakásétterem séfje, aki a következő tojásos reggeli recepteket ajánlja anyukáknak, nagymamáknak, illetve már önállóan reggelit készítő iskolásoknak és persze felnőtteknek is: Tojásos-zöldséges tortilla tekercs; Baconos tojásos lepényszendvics; Egyszerű tükörtojásos-sajtos szendvics; Klasszikus spanyol tortilla.

Tökéletes táplálék

A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb része (őseink is gyűjtögették már a madárfészkekből), tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Mondhatjuk, igazi szuper-étel: biológiai értéke 100, az anyatejével egyenértékű. negyvenféle fehérjét tartalmaz. 18-féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Egy fehérje- (6-6,7 gr/tojás) és vitamin-bomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin). Mikroelemben rendkívül gazdag (Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K). Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

Újra nő a tojásfogyasztás

A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a tojásfogyasztás az elmúlt években nőtt. ? Míg 2013-ban 214 db volt fejenként egy évre vetítve, úgy ez a szám most 234 db. A teljes lakosságra vonatkozóan 5 évvel ezelőtt összesen 2,11 milliárd db tojást ettünk egy év alatt, 2017-ben összesen 2,3 milliárd db tojást fogyasztottunk ? emelte ki Budai Zoltán, elnökhelyettes, aki a 20. éve ünnepelt Tojás Világnapja alkalmából tett összehasonlításokat és elmondta, hogy az elmúlt 5 évben újra nő a tojásfogyasztás. Jó hír, hogy a tojást évtizedekig övező tévhitek mára eloszlottak, és a tojás ? mint táplálék ? teljes-értékűségéhez nem fér kétség.

Az ágazat is ösztönzi a fogyasztást

? A termelés is a fogyasztást támogatja, a legfrissebb adatok szerint évente 1,1-1,3 milliárd tojást termelünk, mely 2016-17-ben nagyüzemből (regisztrált termelésből) származik. Öt évvel ezelőtt a hazai tojástermelés 862 millió darabra rúgott. Folyamatosan törekszünk az import visszaszorítására, ez jelenleg a fogyasztás kb. 20-22%-át teszi ki ? mondta Budai Zoltán, aki arra is rámutatott, hogy az ágazat továbbra is érzi a 2017-es tojás áfa csökkentés kedvező hatását, mely mind a termelőt, mind a fogyasztót is segítette. Az elmúlt időszak termelési adatait, versenyképességét pozitívan befolyásolták a plusz ágazati támogatások, melyeket továbbra is meg kell tartani. A Tojásszövetség szerint az elkövetkező időszak egyik feladata és kihívása ezen támogatások megtartása, uniós notifikációja, valamint az optimális termelési technológiai arányok megteremtése. Kiemelten fontosnak tartják, hogy a közeljövőben felmérjék a fogyasztói döntések hátterét, vagyis, hogy mi alapján vásárol a hazai ember tojást: tisztaság, ár, héja színe, technológia, frissesség stb. Az ágazat célja a valós fogyasztói elvárásoknak való megfelelés. A felmérés, mint első pillér, ezt a célt szolgálja.

A Baromfi Termék Tanács

A magyar baromfitermelés egyik legfontosabb szervezete a 1991-ben megalakult Baromfi Termék Tanács (BTT). A BTT egyik tagszövetsége, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége 1989-ben alakult. Tagjai a napos-jércét tenyésztő és forgalmazó vállalkozások, jércenevelő és tojástermelő gazdaságok, feldolgozók, kereskedők, valamint pártoló tagként az ágazatot kiszolgáló input-gyártók. A BTT és egyben a szövetség fő feladatának a termelők érdekeinek védelmét érinti. A ketreces tojótyúk-tartásról való múlt heti állásfoglalásuk idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!