ZETApress

hírportál

Új mentő a koraszülötteknek

Cerny rohamkocsi átadásaÚj koraszülöttmentő rohamkocsit vett át a Peter Cerny Alapítvány. Összefogott a koraszülött csecsemők mentésének támogatása érdekében a Budapest Bank, az Orbico Hungary és a Shell Hungary ? tudatta Boros Eszter, Well PR Ügynökség.

Új, koraszülöttek mentésére és szállítására alkalmas rohamkocsit kapott a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat, mégpedig a Budapest Bank, az Orbico Hungary és a Shell Hungary összefogásának köszönhetően. Az évente több mint 4000 koraszülött mentésében segédkező alapítvány speciális rohamkocsiját ma adták át az alapítvány bázisán.

A Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért mintegy három évtizede végzi áldozatos munkáját ennek a rendkívül esendő és sérülékeny betegcsoportnak a mentése és szállítása terén. Az önkéntes munkájuk, és a kivonulások magas száma ? napi 11-12 feladatot teljesítenek, olykor akár 40 felettit is ?, feszített tempót diktál. Ehhez nyújt óriási segítséget az új, az alapítvány flottájában szám szerint a hetedik rohamkocsi, amelyet a Budapest Bank, az Orbico Hungary és a Shell Hungary, valamint két, magát megnevezni nem kívánó magánszemély összesen 35 millió forintos adománya segítségével szereztek be.

A rohamkocsi-flotta legfiatalabb tagja 15 év után megújult arculattal, a mentőautókra jellemző sárga alapszín mellett a babákra utaló rózsaszín és kék színárnyalatokkal érkezik. Ezzel segítve a forgalomban közlekedőket, hogy a többi mentőautótól elkülöníthető színe miatt felismerhessék a koraszülött-mentőt, és megértsék, miért megy szirénázva is lassabban és óvatosabban az úton, mint a többi mentőautó.

Új arculat, odaadó babamentés

? Az előző autó kiöregedése miatt érkező újjal végre kiegészülhet a neonatológiai rohamkocsi-flottánk, ami logisztikailag és műszakilag egyaránt könnyebbséget hoz a napi munka szervezésébe. A gyakorlatban mindez annyit jelent, hogy az autóink könnyebben elérhetők, a szülők pedig továbbra is kísérhetik babáikat ? hangsúlyozza az új rohamkocsi előnyeit Dr. Somogyvári Zsolt főorvos, szakmai vezető a Peter Cerny Alapítvány képviselőjeként.

Az adományok segítségével az októbertől szolgálatba álló új rohamkocsi fontos küldetést teljesít majd az eddigi működése során több mint 78 ezer esethez kiszálló alapítványi mentőszolgálat tagjaként. ? A feladataink egy része tényleges mentés kórházi szülőszobákról, osztályokról, ritkán lakásból, vagy közterületről, amikor egyik kórházból a másikba kell vizsgálatokra (MR, CT, ultrahang, stb.) vinni a 6 kilogramm és 60 centiméteres testméret alatti babákat, életkoruktól függetlenül ? mesél Dr. Somogyvári Zsolt főorvos az új szerzemény várhatóan zajos, és olykor megrendítő hétköznapjairól, kitérve arra is, hogy itt valóban a kicsik életének mentéséről is szó van.

? Ezek a napi történetek sokszor megrázóak, sokszor csodálatos végűek. Mind arról szólnak, hogy szervezettséggel, szakmai tudással, odafigyeléssel, teljes érzelmi jelenléttel, illetve együttérzéssel, gyakran a tudomány határai is átléphetők a babamentés esetében. Szerepelnek közöttük 360-380 grammal születettek, váratlanul a teljes jólétből drámai kimenetelre forduló 3-4 kilós érett újszülöttek, sőt, meghökkentő körülmények között világra jött és megmentett babák is. Példájuk életre szóló tapasztalati és lelkierőt ad az ezen a rendkívüli lemondásokat kívánó orvosi területen dolgozók számára ? mondta a főorvos.

A Peter Cerny Alapítvány és a koraszülöttmentés

Az 1988 óta a koraszülött-mentésre felesküdött mintegy 300 cernys szakember (orvos, nővér, gépkocsivezető, diszpécser, hordágyvivő orvostan-hallgató, önkéntes segítők) napi küzdelmének megvan az eredménye: a helyszínen megkezdett elsőként alkalmazott, nemzetközileg is jegyzett innovációs erőfeszítéseik hatására jelentősen javultak a koraszülöttek, és az oxigénhiányban született babák túlélési esélyei. Az újszülött halálozás értéke Magyarországon a korábbi 20 ezrelék feletti értékről 3,4 ezrelékre csökkent.

A Peter Cerny Alapítvány 1989 óta működik, és ma már évente több mint 4000 koraszülött mentésében és szállításában segédkezik. Szülőszobai vagy más helyszínen történő újraélesztést mintegy 1400 alkalommal végeztek az alapítvány szakemberei az elmúlt közel három évtizedben. A mostani a 20. állami támogatás nélkül, vállalati és magánszemély támogatók segítségével beszerzett és felszerelt neonatológiai rohamkocsija az alapítványnak. A jelenlegi flotta összesen hét koraszülöttmentő és -szállító rohamkocsiból áll. Magyarországon átlagosan minden tizenkettedik kisbaba kis súllyal, vagy koraszülöttként jön a világra. A 2000 gramm alatti koraszülöttek minden esetben azonnali intenzív ellátást igényelnek. Az életképesség határa az 1997. évi egészségügyi törvény szerint a 24. betöltött hét és a 400-450 grammos testtömeg. Az alapítvány munkatársai nem egy esetben ilyen extrém kis súllyal született koraszülötteket láttak el sikerrel.

Szerethető ügy, elkötelezett támogatók

Ebben a nemes harcban szerencsére többen is igyekeznek segíteni az alapítvány munkáját. Az adózók 1%-os felajánlásaiban évek óta a 10-20. helyezettek közt szerepelnek 26-27 ezer közhasznú szervezet között, de vezető hazai vállalatok is kiemelt figyelmet szentelnek a szervezet működésének segítésének.

? Már 13 éve támogatjuk a Peter Cerny Alapítványt. Egy nagyon speciális területen nyújtanak kritikus segítséget, a gyermekek pedig az alapítvány példaértékű munkájának és elhivatottságának köszönhetően új lehetőséget kapnak a teljes élet megéléséhez. Nagyon jó érzéssel tölti el minden munkatársunkat ? akik akciónk nyomán maguk is az alapítvány támogatójává váltak ?, hogy ilyen értékes ügy mellé álltunk ? nyilatkozta Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

A Budapest Bank az egyik legelső hazai kereskedelmi bankként 1987-ben jött létre, a bank teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat kínál mind a lakosság, mind a vállalkozások számára. Országos hálózata csaknem 100 bankfiókot foglal magában, a nyolc hazai nagybank egyike. A Budapest Bank Zrt. főbb leányvállalatai a Budapest Alapkezelő Zrt. és a Budapest Lízing Zrt.

? Az Orbico Hungary Kft. évek óta örömmel támogatja a Peter Cerny Alapítvány munkáját. Szívből reméljük, hogy az ajándék mentőautóval most ismételten segíteni tudunk a koraszülött kisgyermekeknek, ugyanis a legújabb technológia és a gyorsaság életeket menthet ? mondta Kerekes László, az Orbico Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Orbico vezető disztribútora számos világszerte ismert minőségi márkának, kezdve a szépségápolási termékektől, az élelmiszereken és nem-élelmiszer termékeken, műszaki és elektromos készülékeken át a gyógyszerekig, játékokig, textil termékekig, cigarettáig és motorolaj termékekig. Lelkes szakembereinkből álló csapatunkkal teljes körű és átfogó üzleti megoldásokat kínálunk az értékesítés, a logisztikai szolgáltatások és a marketing- valamint márkamenedzsment területén a portfóliónkban lévő márkák számára. Üzleti tevékenységünkben és a tetteinkben a Jövőképünk, a Küldetésünk, az Alapelveink és az Értékeink vezetnek bennünket.

? Az alapítvány elkötelezett munkáját a Shell Hungary egészen a kezdetek óta támogatja, és ezt az együttműködést két éve teljesen új alapokra helyeztük ? mondta Bujdosó Andrea, a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke. Amellett, hogy a Shell biztosítja az üzemanyagot a mentőautókba, amelyek évente közel 200 ezer kilométert tesznek meg a koraszülöttekkel, vásárlóikat és partnereiket is igyekeznek aktívan bevonni a kezdeményezésbe.

A Shell Hungary Zrt-t 1925-ben regisztrálták Magyarországon. Jelenleg kiterjedt töltőállomás-hálózatot üzemeltet országszerte, és a legnagyobb nemzetközi energetikai vállalat az országban. A magas minőségű üzemanyag-kínálat mellett széleskörű szolgáltatásokat is biztosít ügyfelei számára, úgymint a ClubSmart hűségprogram vagy az ingyenes elő-tető alatti szolgáltatások.

Szóljon hozzá!