ZETApress

hírportál

Duna menti laparoszkópia

LaparoszkópiaA kulcslyuk után itt a mini kulcslyuk. A sebészet új korszakba lépett: már Magyarországon is végeznek mini laparoszkópiás műtéteket ? tudatta Solti Alexandra, Avantgarde Group.

A laparoszkópia egy olyan műtéti forma, amellyel a hasfal megnyitása nélkül, a hasüregbe való behatolás néhány centiméteres metszés, illetve metszések segítségével történik, természetesen, ha a beteg egészségügyi állapota ezt megengedi. A hagyományos laparoszkópiás hegek általában 5-15 milliméteresek. Ám ezeket az apró hegeket felválthatják az ennél még kisebb, 2?3,5 mm-es nyílások.

Milyen betegségek esetén végezhetnek mini laparoszkópiát? ? Meddőség kivizsgálása, petefészek ciszták kezelése, endometriózis kezelése, kismedencei összenövések oldása, méhen kívüli terhesség kezelése, ismeretlen eredetű kismedencei fájdalom kivizsgálása, epehólyag eltávolítása és vakbélgyulladás kezelése.

Hogyan zajlik a laporoszkópiás műtét?

A laparoszkópiás beavatkozásokat altatásban végzik, majd annak érdekében, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre, a műtét során a hasüreget egy tű segítségével széndioxid (CO2) gázzal töltik fel. Erre azért van szükség, hogy egy speciális kamera könnyedén mozgatható legyen a hasüregben anélkül, hogy megsértené ezzel valamelyik szervet. A kamera képét monitorokra vetítik, az orvosok ennek segítségével tájékozódnak és operálnak. A többi eszköz (ollók, fogók, égető-vágó eszközök, szívó-öblítő eszközök) bevezetéséhez szükséges vágások számát és helyeit a műtét típusa és a beteg állapota határozza meg. Ezek bevezetéséhez általában 5-10 mm-es nyílásokra van szükség.

Még kisebb hegek, még jobb eredmények

A műtét legnagyobb előnye a rövid lábadozási idő, emellett a fájdalom, és a fertőzésveszély is csökken. Minden hasi műtét után fennáll a hashártya és a hasi szervek között összenövések kialakulásának veszélye, azonban a mini laparoszkópiás beavatkozások esetén ennek az esélye is minimalizálódik. A mini laparoszkópiának vannak korlátai, ezért elsősorban epe, vakbél, bizonyos nőgyógyászati laparoszkópos műtéteknél van előnye. Nagy fokú gyulladás, jelentős túlsúly, kiterjedt előző operáció esetén elvégzése nem ajánlott.

? A mini laparoscopia során 2-5 mm-es nyíláson keresztül végezzük a beavatkozásokat. Természetesen egyes esetekben nagyobb nyílásokra is szükség lehet mint például az epehólyag eltávolításánál, ekkor a köldök ívében vezetett metszésen keresztül emeljük ki az epehólyagot, ami szinte láthatatlan heggel gyógyul ? árulta el dr. Sipos Péter sebész szakorvos, a Duna Medical Center műtővezető főorvosa, ahol törekednek arra, hogy minél kisebb és szebben gyógyuló sebeket ejtsenek.

Nagyobb felbontású kamera többet lát

A mini laparoszkópia diagnosztikai szempontból is előnyökkel jár, a nagy felbontású kamera segítségével az operációt végző orvosok a műtéti területről nagyított képet kapnak. Ezeknek a képeknek a segítségével olyan elváltozásokat is észrevehetnek, melyek egy nyitott műtét esetén nehezebben ismerhetőek fel, vagy vehetőek észre szabad szemmel. Ez pedig elengedhetetlen az ismeretlen eredetű kismedencei fájdalom kivizsgálásánál vagy az endometriózis operálásánál.

Szóljon hozzá!