ZETApress

hírportál

Két szalaggal a Kékszalagon

Vitorlázók segítettek az autizmussal élőknek. Rendhagyó megoldással segítették az autizmussal élőket az 50. Kékszalag Erste Nagydíjon az indulók. A versenyzők egy második kék szalag megvásárlásával a 10 autista lakóotthont támogató, és az otthonokban művészetterápiás foglalkozásokat tartó Autistic Art Alapítványt támogatták.

A nevezésnél befizetett plusz összegért cserébe egy második kék szalagot is kitűzhettek a hajókra a vitorlázók, amelyet Varga Máté autizmussal élő alkotó rajza díszít. A jótékonysági szalagok segítségével 1,4 millió forint gyűlt össze ? tudatták az Alapítvány munkatársai. A vitorlás versenyről idekattintva olvashatunk.

A Kékszalag fő támogatójának, az Erste Banknak és a Magyar Vitorlás Szövetségnek köszönhetően a versenyzők idén is az Autistic Art Alapítványt támogathatták. A nevezésnél plusz ötezer forinttal 3 hónapig, tízezer forint befizetésével pedig fél évig tudják biztosítani a Kékszalagon indulók egy autizmussal élő fiatal számára a művészetterápiás programon való részvételt. A versenyzők cserébe a hagyományos szalag mellé egy támogatói kék szalagot is kaptak, amelyet Varga Máté, autizmussal élő alkotó grafikája díszít. Máté nem beszél, meglehetősen zárkózott fiatalember. Rajzain négyzeteket és szimmetrikus formákat épít absztrakt labirintussá. Tavaly az indulók több mint egymillió forinttal támogatták az alapítványt, idén pedig 1,4 millió forint gyűlt össze.

Terápia és forrásteremtés

? Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art, amely tíz, az autizmussal élők igényeire specializálódott lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el ? mondta Bella Viktória, az Autistic Art ügyvezetője. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően.

Az Autistic Art Alapítvány 6 otthonban különleges művészetterápiás foglalkozásokat is szervez. Ezekre a foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában.

Így látják a Balatont az autizmussal élők

Balaton és a tavon ringatózó vitorlások a fiatalokat is megihlették. A rajzfoglalkozásokon többen a tavat, a vízben úszó halakat rajzolták le vagy éppen a színes hajókat örökítették meg.
A foglalkozások terápiakánt és különleges forrásteremtésként is működnek: az itt születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein. A termékek megvásárolhatóak az alapítvány webshopjában is.

Az Autistic Art Alapítványról

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és designtermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art design divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

Szóljon hozzá!