ZETApress

hírportál

Lovastáborok Fóton

Idén is lesznek intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton, a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító program támogatásával ? tudatta Pethő Zsófia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szövetség sajtóreferense. Fotóik a tavalyi táborban készültek.

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy az iskolaszünet idején is találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt. A táborok a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító program támogatásával valósulnak meg. A programra olyan gyerekek jelentkezhettek, akik év közben is jártak terápiás foglalkozásokra. Mivel a táborok létszáma betelt, a szervezők erre az évre már nem tudnak jelentkezőket fogadni.

Az első, lovasterápiás és művészeti tábor július 2-a és 6-a között lesz, mottója: Az alkotás gyógyító ereje. Alkotó- és művészeti tábor ? lovas élmények feldolgozása a művészetterápia segítségével. A táborban elsősorban a lovas élményeket, a lovakkal megélt különböző szituációkat, helyzeteket szeretnénk más-más technikával megjeleníteni, kifejezni. A lovaglás során szerzett élményekről rajzot, festményt, montázst, fotókat stb. készítünk a gyerekekkel. Másrészt olyan népi kismesterségekkel ismertetjük meg őket, mint az agyagozás, fonás, szövés, gyöngyfűzés, melyeket felhasználhatnak a lóval, lovaglással kapcsolatos dísztárgyak készítésére.

A második, autista módszerspecifikus és önismereti tábor július 9-e és 13-a között lesz, mottója: Ez vagyok ÉN! Módszerspecifikus lovasterápiás tábor autizmussal élő gyermekeknek. A szervezők egy olyan komplex programot szeretnének megvalósítani a tábor ideje alatt, melyet kimondottan autizmussal élő gyermekek számára dolgoztak ki. A program tíz témakört ölel fel, melyek célja, hogy megtanítsák a társas együttéléshez szükséges elemi viselkedési formákat, fejlesszék az énkép és az éntudat kialakulását és megszilárdulását. Hagyományainkhoz híven ebbe a táborba is igyekszünk meghívni külsős terapeutákat, valamint mozgásfejlesztő foglalkozások is segítik a testkép, a testtudat kialakítását.

A harmadik, farmgazdálkodás tábor július 16-a és 20-a között lesz, mottója: Terápia négy falon túl. A program során a gyerekeket bevonjuk a lovak körüli feladatok, teendők elvégzésébe. Természetesen nem maradhat el a lovaglás sem, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna formájában. Megismertetjük a gyerekeket a Lovasterápiás Központ területén élő egyéb állatokkal és azok gondozásával (szamarak, malacok, baromfi, nyulak, kutyák, macskák). A programba meghívunk kutyás terapeutát is. Kiegészítő programként a gyerekek részt vesznek a növények ápolásában, gondozásában, a farmon folyó élethez kapcsolódó háztartási munkák elvégzésében is. Igyekszünk a gyerekeket megismertetni olyan munkafolyamatokkal, amelyek már szinte teljesen kivesztek a hétköznapjainkból: kukoricamorzsolás, kukoricadarálás, kukoricaliszt készítése, szitálás, puliszkafőzés.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9KVv9ZFbpd8[/youtube]

Az utolsó tábor július 23-a és 27-e között lesz, mottója: Főszerepben a LÓ. Lovas tanösvény elméletben és gyakorlatban. A tábor célja a lovakkal, a lovak testfelépítésével, életmódjával, takarmányozásával, napirendjével, gondozásával, viselkedésével, szaporodásával kapcsolatos már meglévő ismeretek elmélyítése, kiszélesítése és átültetése a mindennapi gyakorlatba. Fontos, hogy a gyerekek megtanulják, megtapasztalják, hogy a ló nemcsak egy élőlény, aki a gondoskodásunkra szorul, hanem cselekvő társunk, segítőnk a mindennapi munkában és életben.

A tábor során a gyermekek megismerhetik a lovak származását, eredetét, szerepét az emberiség történelmében, megismerhetik a történelem híres négylábúit. A táborban tanulásban és értelmileg akadályozott, hiperaktív, magatartás- és figyelemzavaros óvodás és kisiskolás gyerekek vesznek részt. A szervezők remélik, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoznak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években.

Szóljon hozzá!