ZETApress

hírportál

Rézgyöngyök fogamzásgátlásra!

IUB rézgyöngy 1Minden valamilyen fogamzásgátló módszert alkalmazó nő szembesült már a különböző termékek használatakor felmerülő problémákkal. Elfelejtette bevenni a gyógyszert, nem vitte magával az utazásra, letört a spirál szára és még sorolhatnánk.

Az új forgalomban lévő IUB Rézgyöngy fogamzásgátló eszköznek köszönhetően az előbb felsorolt problémák elfelejthetőek – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón Kőbányán, az Expo Congress Hotel, Sky I-termében. A sajtóesemény résztvevői dr. Ilan Baram nőgyógyász, fogamzásgátlás specialista, a termék feltalálója, OCON Medical alapítója, ügyvezető-igazgatója; prof. dr. Ács Nándor szülész-nőgyógyász egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, a FEMMED Intézet orvosigazgatója és Putz Nóra felhasználó voltak.

Az eseményre az idén Budapesten megrendezésre kerülő XV. Fogamzásgátlás és a Reproduktív Medicina Európai Társaság éves kongresszusának alkalmával került sor. Az európai szinten kiemelkedő méretű és fontosságú nőgyógyászati esemény címe: Családtervezés és Fogamzásgátlás a fiatal felnőtt kortól a menopauzáig. A kongresszuson egy forradalmian új, intrauterin fogamzásgátló eszközt mutatnak be, melyet dr. Ilan Baran nőgyógyász szakorvos, fogamzásgátlás specialista fejlesztett ki. Az IUB Rézgyöngy fogamzásgátló eszköz egy innovatív, speciális forma-emlékező ötvözetet tartalmazó fémszál, amire 17 rézgyöngy van felfűzve.

Komoly problémát jelent a szexuálisan aktív nők számára a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása. Egy 2015-ben készült kutatás szerint a Magyarországon elő nők 26%-a jellemzően óvszerrel védekezik a nem kívánt terhesség ellen. 22%-uk fogamzásgátló tablettát alkalmaz, a megszakításos közösülést választók aránya is igen magas; 20%-os eredményt mutat. A felmérés szerint hüvelygyűrűt és spirált csupán a megkérdezettek 4%-a használ.

Az ismert fogamzásgátló módszerek mindegyikének van valamilyen hátránya a már ismert mellékhatásokon felül. Gyógyszert szedők ismerik már az elfelejtettem bevenni, nem vittem magammal az utazásra, elszakadt az óvszer problémaköröket. Spirált használók esetében előfordulhat a T-alakú eszköz szárának letörése, súlyosabb esetben későbbi elmozdulás következtében átfúródhat a méh, és fertőzést okozhat.

IUB rézgyöngy 2Dr. Ilan Baram nőgyógyász szakorvos, fogamzásgátlás specialista célja az volt, hogy egy hormonmentes és humánus fogamzásgátló alternatívát fejlesszen ki, amit bármilyen életkorú hölgy biztonságosan tud használni. Orvos csapatával modern méhen belüli eszköz után kutatva fejlesztett ki egy teljesen új formájú IUD-t (Intra Uterine Ball = méhen belüli gömb). Ez az eszköz a réz mellett nitinolból áll, amely emlékezik a kiinduló formájára. Ezt a tulajdonságát más területeken régóta alkalmazzák, például implantátumok és stentek esetében.

A felhelyezést egy 3,2 milliméter átmérőjű műanyag cső segítségével végzik, ugyanúgy, mint a spirál esetében. A rézgyöngy gömb alakban helyezkedik el a méh üregében, nincsenek éles végei vagy szögletei, mint a hagyományos T alakú spiráloknak. Átmérője 12 milliméter, ez nagyjából a fele/kétharmada a hagyományos méhen belüli eszközök méretének. Felhelyezéstől kb. 5 évig használható, mivel nagyon kis mennyiségben ad le rezet a méh üregében. Ezek a felszabaduló rézionok csökkentik a hím ivarsejtek mozgékonyságát a méh üregében, ezáltal valószínűtlenné téve a megtermékenyülést.

Fontos szempont volt még egy olyan eszköz kifejlesztése, ami hormonmentes védekezést biztosít, így elkerülve az olyan mellékhatásokat, mint a hízás, hangulatingadozás, csökkenő libidó. A Rézgyöngy fogamzásgátló eszköz 6 fő kedvező tulajdonságai: hormonmentes védekezés, 5 évig hatékony, felhelyezés után azonnal működik, hatékonysága megegyezik a tablettáéval, jól tolerálható és a termékenység az eltávolítás után azonnal helyreáll. A termék 8 év klinikai vizsgálatot követően került forgalomba. Először Izraelben, majd Ausztriában, Svájcban és Németországban. Magyarországon 2017 nyarán került forgalomba és egyre több nőgyógyászati rendelőben elérhető. Az eszköz felhelyezését vállaló orvosok listáját idekattintva találhatja.

Szóljon hozzá!