ZETApress

hírportál

Kullancsok a Margitszigeten

A szemmel rendelkező, látó kullancsok a fűszálak végének árnyékos oldaláról lesik az arra járó áldozatukat és alulról másznak fel rá. A szemmel nem rendelkező-vak kullancsok a bokrok levél fonákról (árnyékos oldaláról) felüliről vetik rá áldozatukra magukat ? mondta délelőtt dr. Kapiller Zoltán állatorvos a margitszigeti Víztoronynál.

? A kullancsok gyűlölik a direkt napfényt, mert kiszárítja, megöli őket! A párzás után a kullancsmama 2-3 hét alatt 2-3 ezer fertőző petét rak. Tehát elég egy fertőző nőstény kullancsot egy parkban vagy egy kertben lepottyantani! Az egyik legbájosabb kullancs futár a süni? A kullancs járványtani körébe a gyíkoktól az őzikén, kutyán át az emberig több száz hüllő-, madár tartozik bele. A Lyme-kór kórokozói, a Borreliák úgy társállatoknál, a kutyáknál és az embereknél azonos kór-élettani folyamatokat-betegségeket okoznak. A legnagyobb és legalapvetőbb kór-élettani folyamat a csípett területen-lokálisan és az egész szervezetet érintő oxigénhiányos állapot előidézése. Sajnos a humán-orvoslás e kórfolyamatokat terápiásan figyelmen kívül hagyja, de az állatorvosok ismerve ezeket már terápiás szinten megoldják és a Lyme-kóros kutyabetegek ezért gyógyulnak, gazdáikkal ellentétben ? tette hozzá a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

? 29 éve krónikus lyme beteg vagyok. A maradandó fogyatékosságokat, a látássérülést és a mozgássérülést is ez a betegség okozta. A tüneteim 8 éves koromban a hirtelen látásvesztéssel kezdődtek 1989-ben, akkor még nagyon gyerekcipőben járt ez a betegség. A tüneteimre szteroidot és immunszupresszív kezeléseket kaptam, kb. három hét után érkezett meg az eredmény, hogy pozitív lett a borrelia a vérben és a likvorban is. Ekkor még nem volt diagnózisom, tünetileg kezeltek, majd kb. 3-4 év után autoimmun betegséget diagnosztizáltak, erre is kezeltek évtizedekig. Fokozatosan romlott az állapotom, nagyon sok tünetem volt. 2012. februárban kaptam meg az első antibiotikus kúrámat, összesen 11-et. 2011 októbere óta nem volt shubom. A Lyme-kórral kapcsolatban nagyon sok a tévhit Magyarországon és súlyos az információhiány a szakemberek és a betegek között is. A betegek a legtöbb esetben évek, évtizedek után kapják meg a diagnózist, több mint 300 tünete lehet a betegségnek, bonyolult a kezelés, ha későn diagnosztizálják. A betegeket, családjukat, környezetüket mind lelkileg, mind anyagilag nagyon megterheli. Sokan elveszítik a családjukat, barátaikat és a munkahelyüket is. Sokan ellátás nélkül vannak, mert a leszázalékolás során nem veszik figyelembe ezt a betegséget. A szakemberek nem rendelkeznek az aktuális információkkal, 2013-ban lejárt a lyme borreliosis kezelésére vonatkozó protokoll. Nincs megfelelő tananyag az orvos-tanhallgatók részére és nincs megfelelő szakmai anyag a praktizáló orvosok részére. Akkreditált továbbképzésre lenne szükség lymeborreliosis témában ? mondta Czikoráné Szabó Éva a Magyar Kullancsszövetség sajtótájékoztatón.

Számos szúnyog-, bögöly és szúrólégy (vérszívó) terjeszti még Európában. ? A természetben dolgozók-, járók és sportolók nem ismerik kellően a természet adta veszélyeket, így a kullancsveszélyt sem! Fontos lenne az, hogy az óvodás-iskolás korú gyerekeket a természet veszélyeire megtanítsák a pedagógusok. Ennek két eleme van, a pedagógus képzésbe és a gyermek képzésbe a kullancsveszélyt és annak elhárítási technikáit ismertető tananyagot kellene betenni az oktatásba. Egy esetleges állami felkérésre a Kullancsszövetség készséggel összeállít egy-egy oktató anyagot. A média az elmúlt évtizedben autentikusan tájékoztatja a kullancsveszélyről a lakosságot, de ezt még gyakrabban és részletesebben kellene megtennie! A saját példám is mutatja, hogy a humán orvos képzésben ? továbbképzésben is mélyebben kellene foglalkozni a Kullancsbetegségekkel? A sajtó kommunikációban fontos, hogy az emberek ne féljék a természetet, hanem ismerjék meg a kullancsveszélyt-, védekezzenek ellene és akkor biztonsággal tartózkodhatnak a természetben! ? mondta Monspart Sarolta.

Bármilyen furcsa, a kullancs is egy érző lény, ennek okán az eltávolításkor tilos lekenni (zsírral vagy olajjal), mert fuldoklik és tilos csipesszel-két körömmel megragadni, mert a szorításra is fuldoklani kezd és, ha addig még fertőző nyálat nem köpött áldozatába, akkor pont a szakszerűtlen eltávolításkor teszi meg, ez az orvoslásban a iatrogen infekció! Tehát amit el akarunk kerülni, pont azt okozzuk! 112 éve dr. Göldi A. Emil feltárta a kullancscsípés mechanizmusának titkát, tehát az USA kutatók 5 évvel ezelőtti tudományos világújdonsága a szakirodalomban csak Hazánkban nem volt újdonság!

Az egyetlen, hivatalos orvostechnikai eszköz, amely gyötrés-fertőzésveszély mentesen távolítja el a vérszívót. Úgy működik, mint a rajzszegkihúzó! A Brüsszeli EUREKA Találmányi Világkiállítás aranyérmét és még 5 nemzetközi tudományos-innovációs díjat kapott magyar szabadalom. A kullancsot tilos megsemmisíteni, mert fontos információt hordoz, mármint van-e benne Lyme-kór bacilus, fertőző-e?!? Mindig teszteljék le a kullancsot!!! A kullancsok 50%-a fertőző és a fertőző kullancsok 98%-a a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát, továbbá a Lyme betegek fele produkálja a kokárda alakú bőrpírt, míg közel 40%-a idegrendszeri és a többi ízületi, stb. kórképeket alakít ki. Kutatásaink során a BITEFREE termékcsaládot, mint a legújabb innovativ kullancs- és szúnyog riasztó készítmény családot, illetve a Kullancs-tesztet és a Kullancs-eltávolító kanalat használtuk.

Szóljon hozzá!