ZETApress

hírportál

Megszűnhet a hálapénz!

MOK-könyvA Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint Magyarország történelmi lehetőség előtt áll: elérheti, hogy megszűnjön az egészségügy működését megnyomorító hálapénz. Éger István délelőtt a MOK Szondy utcai székházban úgy fogalmazott, hogy Magyarország talpra állt és elindult egyfajta felzárkóztatás a béreket illetően.

Meggyőződése, hogy az ország történelmi lehetőség előtt áll, és a 2018-ban induló új kormányzati ciklus alatt minden adott arra, hogy a hálapénzrendszert megszüntesse az egészségügyben. Lehetőség van arra, hogy a bérezést úgy fejlesszék tovább, hogy megnyíljon a lehetőség a paraszolvencia kivezetésére, és ha erre a politikai szándék meglesz, akkor ez 2022-ig megoldható. A huszonnegyedik órában vagyunk. Ebben és egy új egészségügy megalapozásában segíthet az a könyv, amely most jelent meg a kamara kiadásában.

A tisztességes, tehát igazságos társadalom és az elsődleges társadalmi javak című könyvvel kapcsolatban a MOK elnöke közölte: ma már evidencia, hogy nincs közvetlen összefüggés a GDP és az egészségügyi ráfordítások között. A költségvetésnek ? mint egyfajta erkölcsi dokumentumnak ? prioritásokon kell alapulnia, hiszen morális kérdés, hogy a rendelkezésre álló forrásokból milyen mértékben fordítanak közszolgáltatásokra, így az egészségügyre is ? tette hozzá a kamarai elnök.

Dr. Gilly Gyula, a kötet szerzője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendszerváltás óta hatalomra került politikai erők nem akarták megérteni, hogy vannak olyan területek, amelyek elsőbbséget élveznek. Hangsúlyozta, egyfajta közpolitikai szemléletváltás kell, új alapokat kell létrehozni. A szerző szerint ezekről az új alapokról, amelyeket a most bemutatott könyvben vázol fel, el lehetne indulni, újjá lehetne építeni az egészségügyi rendszert. A 832 oldalas könyv pdf-formátumban hozzáférhető a kamara honlapján.

Szóljon hozzá!