ZETApress

hírportál

Fejlesztés az Ortopédián

Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára. Az eszköz beszerzése a Sporttal kapcsolatos mozgásszervi elváltozások prevenciója, klinikai kezelése és rehabilitációja, a parasport orvosklinikai aspektusai című GINOP-2.3.3-as K+F infrastruktúra fejlesztési konstrukció keretében valósult meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében zajlik a pécsi Ortopédiai Klinika vezetésével a szegedi Ortopédiai Klinikával történő együttműködésben, összesen 508 millió-hatvanezer forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. A projekt célja egy hiánypótló, versenyképes tudáscentrum kialakítása a sport és az ehhez köthető egészséges életmód programokkal kapcsolatos ellátási és rehabilitációs prioritások tekintetében.

A GINOP-2.3.3-15-2016-00031 számú Sporttal kapcsolatos mozgásszervi elváltozások prevenciója, klinikai kezelése és rehabilitációja, a parasport orvosklinikai aspektusai című K+F infrastruktúra fejlesztési projekt megvalósítása fontos állomáshoz érkezett, ugyanis délután üzembe helyezték a betervezett legjelentősebb és legnagyobb horderejű eszközt ? az alacsony dózisú 2D/3D képalkotó rendszert ?, az EOS 2D/3D készüléket a PTE Klinikai Központ Ortopédiai Klinikán. A szalagot Greg Vanesse, az EOS Imaging regionális igazgatója és Bódis József, a PTE rektora vágta át. Az eszközre kapott támogatás nettó 189 millió forint.

A rendkívül modern készülék jelentősége kiemelkedő nemcsak a projekt megvalósítása, hanem a Pécsi Tudományegyetem és a Klinikai Központ szempontjából is. Az EOS 2D/3D rendszer az egyetlen olyan röntgenkészülék ugyanis, mely lehetővé teszi a teljes test torzításmentes, 3D rekonstrukcióra alkalmas leképezését álló, vagyis terhelt helyzetben, ultra alacsony sugárdózis mellett. Az EOS 2D/3D a hagyományos röntgen készülékekhez képest 85%-kal, digitális készülékekhez képest 50%-kal alacsonyabb sugárdózis mellett, akár teljes test méretű, jobb minőségű kétirányú röntgenfelvételek készítésére alkalmas.

Alkalmazásával bizonyos mozgásszervi CT vizsgálatokhoz viszonyítva 95%-os sugárdózis-csökkenés érhető el. A berendezés további klinikai jelentősége, hogy egyidejűleg kétirányú röntgenfelvételeket készít ? ennek időtartama 10-25 másodperc ? melyek alapján nagy pontosságú, térbeli rekonstrukció elvégzése lehetséges a sterEOS 3D speciális szoftverrel. A készülék több mint száz, a csontvázra vonatkozó klinikai paraméter automatikus meghatározására képes. A fentieknek rendkívüli jelentősége lehet például a műtétek előtti tervezés és az eredmények objektív megítélése során.

A technika lehetővé teszi ülő helyzetben történő vizsgálat elvégzését is, így jól alkalmazható mozgássérültek, parasportolók esetében is. Az új fejlesztésű és rendkívül modern ún. MicroDose opció segítségével készített felvétel olyan minimális ionizáló sugárzással jár, hogy szűrővizsgálatokra is alkalmas. Ez lehetővé teszi gyermek- és serdülő korban számos ? a sportképességet befolyásoló ? állapot, illetve esetleges mozgásszervi elváltozás megítélését (gyermekkori aszeptikus csontelhalások, gerincdeformitások, végtaghossz különbség stb.), sportsérülések utáni gyógyulási folyamat nyomon követését, valamint a csontérettség és csontkor megállapítását.

Szóljon hozzá!