ZETApress

hírportál

Veszélyes ünnepi játékok

Petárda okozta sérülésA Karácsony a legszebb, legmeghittebb, a Szilveszter pedig az év egyik legvidámabb ünnepe. Egyre elterjedtebb szokás, hogy ezeket az önmagukban is csodálatos ünnepeket, különféle pirotechnikai eszközök használatával tesszük színesebbé, izgalmasabbá.

Annak ellenére, hogy minden évben több fórumon is felhívják a lakosság figyelmét ezek veszélyeire, sokan vásárolnak különböző legálisan árusított tűzijátékokat és illegális petárdákat is. Magyarországon továbbra is érvényben van az a rendelkezés, mely tiltja a petárda magánszemélyek által történő birtoklását és felhasználását. Ez a tilalom az év minden szakára ? az ünnepek idejére is ? vonatkozik.

A statisztikák szerint, az egész világon és sajnos Magyarországon is az ünnepek körül egyre több a pirotechnikai eszközöktől történt sérülések száma. Tavaly országszerte több száz kisebb-nagyobb baleset történt tűzijáték, illetve petárda miatt. A különböző testrészek, a kéz, ujjak, arc érintettsége mellett sok esetben a szemek is súlyosan sérülnek.

A petárdák egyaránt okozhatnak mechanikai és égési sérüléseket is. Szerencsésebb esetben csak a szemhéjakon, a szemfelszínen, a kötőhártyán és szaruhártyán megtapadó égéstermékekkel találkozunk, melyek eltávolíthatók, de keletkezhetnek ezek mellett fájdalmas, nehezen gyógyuló hámhiányok is. A különböző súlyosságú szemhéjsérülések mellett a szemgolyó áthatoló sérülései is bekövetkezhetnek, az ideghártya leválhat, visszafordíthatatlanul csökkenhet a látóélesség, teljes látásvesztés is létrejöhet. A szem belsejébe kerülhetnek idegentestek, melyek igen súlyos gyulladásokat, az ideghártya elhalását, a szemgolyó elvesztését is okozhatják.

Nemzetközi tanulmányok alapján a sérültek átlagéletkora 35 év alatt van. A tűzijátékot felelőtlenül működtetők mellett, sokszor ártatlan járókelők az áldozatok. Talán a kisgyermekek a legjobban veszélyeztettek, hiszen ők egyáltalán nem, vagy nagyon kis mértékben érzékelik a kockázatot. Csodálattal és ámulattal nézik a színes, vibráló, szikrázó fényeket. Nem is sejtik, hogy a szép látványból, milyen hamar tragédia lehet.

A felnőttek feladata, hogy ne csak magukra, de a gyermekekre is maximálisan odafigyeljenek. Kerüljék el azokat a helyeket, ahol ellenőrizetlenül, és meggondolatlanul használnak pirotechnikai eszközöket! Lehetőleg biztonságos távolságból nézzék a tűzijátékot! Minden ilyen szerkezetet az utasításoknak megfelelően kell használni, működtetni! Ne vásároljanak illegális helyről, hiszen a házilag barkácsolt eszközök nem biztonságosak! Mindezeket figyelembe véve és betartva, az ész-szerűen, körültekintően használt tűzijáték valóban szebbé, érdekesebbé, emlékezetesebbé teheti az ünnepet. Vigyázzunk magunkra és egymásra! ? figyelmeztet prof. dr. Biró Zsolt klinikaigazgató és dr. Kovács Judit, a PTE Szemészeti Klinika szakorvosa.

Szóljon hozzá!