ZETApress

hírportál

Anyák Házai az Alföldön

Anyuka és kisfiaJövő év végétől öt Anyák Háza várja majd országszerte a beteg gyermekek családjait. A Bethesda Gyermekkórház Bibliatermében kiosztották annak az Anyák Háza Országos Programnak a két fődíját és két különdíját, amit az SCA Hygiene Products Kft, a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társasága indított el.

A fődíjakat a karcagi Kátai Gábor Kórház és a kisvárdai Felső Szabolcsi Kórház nyerte el. A különdíjakat a Gyulán található Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza és a budapesti székhelyű Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány használhatja fel 2018-ban, így 2019-re már öt Anyák Háza várja majd országszerte a gyermekkórházi tartózkodása idején a szülőket.

A sajtóesemény résztvevői a megszólalás sorrendjében: dr. Velkey György főigazgató-főorvos, a Magyar Gyermekorvosok Társasága elnöke; dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára; dr. Szabó Garbai Dénes, az ÁEEK főigazgató-helyettese; Joó Kinga, a NOE elnökhelyettese; Bencze János, a Bethesda Kórház Alapítvány diakónia-igazgatója és Molnár László, a SCA Hygiene Products Kft. divízió-igazgatója voltak.

Az Anyák Házáról

2012-ben a Bethesda Gyermekkórház belevágott a kórház udvarán lévő, régen diakonissza szállásként működő épület felújításába. Az épület hozzátartozói szállásként működik a kórházban található Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központban kezelt gyermekek hozzátartozóinak méltó körülmények között történő elszállásolására. Az Égéscentrumban a gyermekeket sokszor hónapokig is kezelik, és jellemzően az ország legtávolabbi pontjairól is érkeznek családok. A családok túlnyomó része a nagy távolság miatt, és nem utolsósorban az anyagi lehetőségek híján, nem tudta Budapestre elkísérni a sokszor súlyosan égett gyermeket. Erre kínál megoldást a Bethesda Anyák Háza. 2015. november 19-én az SCA Hygiene Kft. és még sok más vállalat és magánadakozó szíves támogatása mellett közel hatvanmillió forintos beruházás eredményeképpen került átadásra az Anyák Háza, ami azóta kétszáznál is több család számára jelentett megoldást a szükség idején. A családok sokszor súlyos tragédián mennek át, így az Anyák Háza szállás mellett lelki támogatást és olykor más, tárgyi támogatást is ad. Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társasága úgy döntött, hogy a felhalmozott tapasztalatok alapján az ország más pontjain, más kórházakban is szeretné ösztönözni a családok méltó elhelyezését.

Az Anyák Háza Országos Program pályázatról

Az Anyák Háza Országos Program keretén belül az SCA Hygiene Kft. a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Bethesda Kórház Alapítvány pályázatot írt ki egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek részére. A pályázatra a szervezők olyan terveket vártak, melyek a gyermekek és családjuk méltó tartózkodását segítik a kórházi kezelés idején. A méltó tartózkodás alatt olyan körülményeket értünk, amik mellett a szülők kipihenten tudnak helyt állni a válsághelyzetben.

Azért nem adtak a kiírók ennél szűkebb pályázati célt, mert kórházról kórházra változnak a lehetőségek, az igények. Van, ahol közös helységre van szükség, van ahol szülői szállásra, és van ahol szülőknek igénybe vehető ellátásra. Pályázni gyermek fekvőbeteg ellátással foglalkozó intézmények, illetve civil szervezetek vagy ezek konzorciumai tudtak. Sok pályázat érkezett az ország különböző részeiből, mind gyermekgyógyítással foglalkozó egészségügyi intézmények, mind közhasznú jogállással rendelkező alapítványok vagy civil szervezetek részéről. 2017. június 15-ig küldhették be pályázatukat az érdeklődők, ezt követően június 16-a és augusztus 15-e között előválogatáson került kiválasztásra a 12 legjobbnak ítélt pályázat.

A kiválasztás után augusztus 15-e és október 30-a között a bíráló bizottsági tagok felvették a kapcsolatot a kiválasztott intézmények képviselőivel, hogy személyes találkozó során mérhessék fel az intézményre vonatkozó igényeket és lehetőségeket. Ez követően választotta ki a szakértő zsűri a két fődíj és a két különdíj nyerteseit. A zsűri tagjait az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), valamint az SCA Hygiene Kft. delegálta. Ez utóbbit december elsejétől Essity Hungary Kft-nek hívják majd.

A díjakról

A díjátadó ünnepségen adták át a két, bruttó ötmillió forintösszegű fődíjat és a két különdíjat. A különdíjasok az SCA Hygiene Kft. által 2018-as évben összegyűjtésre kerülő adományt kapják meg, ami várhatóan hasonló összegű lesz, mint a 2017-es fődíjak. A különdíjak adományozásáról az SCA Hygiene Kft. önállóan döntött, döntésük oka a pályázati anyagok magas színvonala, valamint a pályázatok indokoltsága volt.

A karcagi Kátai Gábor Kórház nyerte el az egyik fődíjat, amit 3 kórteremben 7 férőhelyes anyaszállás kialakítására fognak felhasználni. A nyereményből ezen termek felújítását, a hozzátartozó mellékhelyiségek festését, elektromos hálózat javítását, vizesblokk cseréjét finanszírozzák majd. A szintén Észak-alföldi Régión belüli, kisvárdai Felső Szabolcsi Kórház nyerte el a másik ötmillió forintos fődíjat. Itt a már meglévő mamaszoba padlócseréjét, festését, fürdőszoba felújítását, ágyak és fotelek cseréjét tervezik, valamint a kórterem átalakítását, szülőággyal, zuhanyzóval és wc-vel felszerelve, kézfertőtlenítést és megfelelő kézmosási lehetőséget biztosítva. Mindemellett közösségi teret is kialakítanak a nyeremény összegéből.

A két különdíjas a Békés Megyei Központi Kórház ? Pándy Kálmán Tagkórháza Gyulán, ahol a PIC részlegben (Perinatális Intenzív Centrum: Koraszülött Intenzív Központ) és a gyermek intenzív részlegen a szülők kényelmesebb elszállásolását valósítják meg a nyereményből, valamint a budapesti Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány, ahol a koraszülött gyermekek szüleinek váró-, illetve pihenőtér kialakítását szeretnék megvalósítani. A Semmelweis Egyetem Bókay utcai I. Számú Gyermekklinikájáról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!