ZETApress

hírportál

Együttműködés a bisztróban

Theodora-Kékkúti és MOOTA fiatal felnőttek harmada a szükségesnél jóval kevesebb kalciumot fogyaszt ? tudtuk meg a mai sajtóebéden a Vécsey utcai Budapest Bisztró I. emeletén. Világszinten tendencia a csonttörések számának növekedése, amelynek egyik oka a nem elégséges kalciumbevitel.

Egy friss kutatás szerint Magyarországon a lakosság 70 százaléka a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt. A megfelelő ételek, tejtermékek és kalcium tartalmú tabletták mellett a napi javasolt kalciummennyiség pótlásának hatékony formája a magas kalciumtartalmú ásványvíz, amely a laktózérzékenyek számára is megfelelő megoldást jelent. Társadalmi szinten egyre kevesebb figyelem esik a csontritkulásra, ugyanakkor világszinten egyre több a csonttörések száma. Az október 20-i Osteoporosis Világnap kapcsán mutatták be a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) legfrissebb, a Theodora Kékkúti ásványvíz támogatásával 2017. február 1-je és április 30-a között 744 fő, 18-60 év közötti megkérdezett részvételével zajlott reprezentatív kutatásának eredményeit. A vizsgált személyek korát, nemét és lakóhelyét tekintve is reprezentálták a felnőtt magyar lakosságot.

? A csontritkulás talaján kialakult csonttörésen átesett betegeknél ? megfelelő kezelés nélkül ? a következő törés kockázata két-háromszorosára nő. A megfelelő kezelés azért is különösen fontos, mert a betegség az esetek jelentős részében megelőzhető vagy késleltethető, illetve ha már kialakult, eredményesen kezelhető ? magyarázta dr. Takács István, a MOOT elnöke. A felmérés szerint sem a fiatal, sem a fiatal felnőtt lakosság nem fordít kellő figyelmet a napi kalciumbevitelre, amelynek eredményeképp a fiatal felnőttek harmada a szükségesnél jóval kevesebb kalciumot fogyaszt. Ez azért is jelent problémát, mert a kalciumhiány már fiatal korban is egyértelmű kockázatot jelent a fokozódó csontvesztés tekintetében, hosszútávon pedig szív és érrendszeri kockázat növekedéséhez is vezethet. A javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg, amely alól csak a terhesség időszaka és a tinédzser kor kivétel, amikor 1200-1500 mg kalciumot szükséges bevinni naponta.

A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A fiatal felnőtt lakosság kb. 20-30 százaléka visz be kifejezetten kevés, 600 mg-nál is kevesebb kalciumot. A megfelelő kalciummennyiséget számos módon lehet a szervezetbe juttatni, többek között magas kalciumtartalmú ételek (pl. tej, tejtermékek, sóska, spenót, petrezselyem, szezámmag, mandula, mák), tabletta vagy ásványvíz formájában.

Magyarországon hárommillióan szenvednek laktózérzékenységben. Számukra is különösen ajánlott a kalcium ásványvízzel való bevitele, amellyel így természetes forrásból lehet biztosítani a kalciumot, amely legalább olyan jól szívódik fel az ásványvízből, mint a tejtermékekből. A javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg; egy liter Theodora Kékkúti ásványvíz 280 mg kalciumot tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitel közel 30 százaléka.

A kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írt alá a MOOT és a Theodora Kékkúti azzal a hosszú távú céllal, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a megfelelő kalciumbevitel fontosságára. ? A Theodora Kékkúti a magyarországi palackozott ásványvizek közül a legmagasabb kalciumtartalmú ásványvíz, ezért úgy gondoljuk, bizonyos mértékben mi is hozzá tudunk járulni a csontbetegségek megelőzésének ügyéhez. Támogatásunk első mérföldköve a reprezentatív felmérés, az együttműködést pedig a következő hónapokban folytatjuk ? mondta el Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke. A múlt héten zárult 110 napos Theodora-kampányukról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!