ZETApress

hírportál

Rózsaszín séta motoros felvonulással

Mellrák elleni küzdelemMinden év októbere a Mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga idén több mint húsz helyen tart az emlőrák elleni figyelemfelhívó rózsaszín sétát, a fővárosban pedig motoros felvonulással hívják fel figyelmet a betegsége és a szűrés fontosságára ? tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

1985 óta minden év október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja (Breast Cancer Awareness Month). Az emlőrák a nők leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedése, Magyarországon 2015-ben a megbetegedések száma 158,7 volt / százezer lakos. Évente körülbelül nyolcezer új emlőrákos beteget fedeznek fel, és több mint kétezer nő hal bele e betegségbe. E betegség fő kockázati tényezője az életkor, az esetek több mint 80 százaléka 50 év feletti hölgyeknél jelentkezik.

Fontos további kockázat növelő tényező a családi halmozódás (öröklődés), különösen, ha az I. és II. fokú rokonokban észlelhető a betegség halmozódása (45 év alatti előfordulásnál pedig különösen!). Szintén nagyobb az esélyük e betegségre azoknak, akiknél a menstruáció 12 évesnél fiatalabb korban kezdődött vagy akiknél a menopauza 55 éves kor után lépett fel, akik 30 éves kor felett szültek vagy soha nem szültek, illetve hormonális fogamzásgátlót szedtek. További hajlamosító tényezők a súlytöbblet, a mozgáshiány, a dohányzás, illetve a menopauzális hormonok.

Az emlőrák elleni harc legfontosabb eszközei fiataloknak az önvizsgálat, a 45-65 közötti korosztálynak pedig ? az önvizsgálat mellett ? a nép-egészségügyi szűrés. Az önvizsgálatot 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni, átlagos kockázatnál 40-65 éves kortól pedig évente mammográfia is javasolt. Bár már nem mindig kapnak szervezett szűrésre behívót, ajánlatos lenne, hogy 65 év felett is kétévenként minden nő elmenjen mammográfiára.

A minél hatékonyabb megelőzés érdekében a Magyar Rákellenes Liga középiskolásoknak, szervezetten tanítja az önvizsgálatot, így az ajánlott 20 éves korára az érintettek elsajátíthatják megfelelő önvizsgálati technikákat. Ha valakinek az általánosnál nagyobb az esélye az emlőrákra, (pl. a családban elfordult az emlőrák), akkor már fiatalabb korban ajánlott a szűrés megkezdése, és érdemes szakorvos tanácsát kérni arról, hogy pontosan milyen szűrővizsgálat szükséges.

A mellrák tünetei lehetnek: idegentest-érzés, tapintható, jellegzetes szövettöbblet, csomó; a daganatos emlő nagyobb lesz az ellen-oldali emlőnél, piros, gyulladt, alakja megváltozik; az emlőből váladék távozhat; a bőrfelszín egyenetlen, behúzódó, később kifekélyesedik, láthatóan kanyargós vénákkal; késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek.

Ha már kialakult a betegség a kezelés sikerességét növeli a fejlett képalkotó diagnosztikai és szövettani módszerek elterjedése (stádium, korai diagnózis), a megfelelő sebészi technika (Emlőmegtartás), és az különböző kemoterápiás és sugárterápiás (CT-tervezés, 3D, intenzitás moduláció, boost) kezelési lehetőségek hozzáférhetősége. Szintén fontos ? és az érintett együttműködését is igénylő ? további szempont a beteg és a betegség megfelelő követése.

A Magyar Rákellenes Liga számos emlőklubot működik országszerte. Az életmód, művészetterápiás klubjaik jó lehetőséget nyújtanak az emlő-műtötteknek is ahhoz, hogy segítsék a gyógyulásukat. A Mellrák elleni küzdelem Világnapjának apropóján a Magyar Rákellenes Liga motoros felvonulással hívja fel a figyelmet a betegségre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára. Az eseményre szeptember 30-án szombaton 13 órakor kerül sor, a motoros felvonulás az Országos Onkológiai Intézettől indul, a motorosok a Ráth György utcai kiürített parkolóban gyülekeznek majd.

A felvonulás útvonala: OOI ? Ráth György utca ? Roskovics utca ? Csaba utca ? Krisztina körút ? Attila út ? Alagút út ? Clark Ádám tér ? Széchenyi Lánchíd ? Eötvös tér ? József Attila utca ? Andrássy út ? Dózsa György út ? Hősök tere. Gyalogosan az OOI 3. épület Aulájában lesz a gyülekező, ahol dr. Mátrai Tamás (OOI Emlő- és Lágyrész-sebészeti Osztály) 10 perces előadást tart a magyar emlőrákellátás helyzetéről. A Magyar Rákellenes Liga is vár mindenkit október elsején vasárnap este az MTA Székháznál Az Egészség Hídja Összefogás immár hagyományos lánchídi sétájára.

Szóljon hozzá!