ZETApress

hírportál

Mozgásgyógyszer az Akadémián

Mozogj az egészségedért!Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom a jövő hét elején Budapesten tartja éves kongresszusát. Szeptember 15-én hétfőn 14 órakor kezdődik kétnapos 3. kongresszusuk a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében ? tudatta Tüske Gabriella, WELL PR Ügynökség.

A kétnapos tudományos rendezvényen ? amelynek rendező házigazdája a Magyar Sporttudományi Társaság ? Európa számos országából érkeznek előadók a rendszeres testmozgás egészségmegőrzésben betöltött szerepével foglalkozó tudományterületekről. A konferencia fővédnöke Dr. Simicskó István az EMMI sportért felelős államtitkára, Dr. Zombor Gábor az EMMI egészségügyért felelős államtitkára és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A program a folyamatosan frissülő, saját hír- és életmódportálján is nyomon követhető.

Globális problémára globális válasz

A Mozgásgyógyszer a testmozgással és a gyógyítással foglalkozó tudományterületeket öleli fel és globálisan keresi a lehetséges megoldásokat a világszerte terjedő fizikai inaktivitás veszélyeinek ellensúlyozására. A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul számos krónikus betegség (kóros kövérség, mozgásszervi-, szív- és keringési elváltozások, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, etc.) kialakulásához és annak súlyos népegészségügyi, társadalmi-gazdasági következményeihez. Ezzel szemben az egészségközpontú, rendszeres testmozgás betegségmegelőző és gyógyító hatású, amivel jobb életminőségben hosszabbodhat meg az életkor.

Ennek tudatában több évtizedes fejlesztés után az Egyesült Államokban az Amerikai Sportorvosi Kollégium (ACSM) szakmai irányításával 2010-ben elindították a Mozgásgyógyszer (Exercise is Medicine? ‒ EIM) népegészségügyi programot. A program lényege, hogy a szakszerűen megválasztott és adagolt testmozgás az egészségügyi ellátás részét képezze, egészen odáig menően, hogy a testmozgást orvosi receptre írják fel. Az elmúlt időszakban a kezdeményezés dinamikusan fejlődő tényezővé vált az USA számos államában, s egyben a betegségmegelőzés eredményes, költségkímélő eszköze is.

Európa is csatlakozott

Az amerikai kezdeményezéshez hamarosan Európa is csatlakozott. A globális térnyerést a már megalakult 7 regionális központ és 31 tagország mozgásgyógyszer szervezete jelzi. Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom (EIEIM) nonprofit szervezetként alakult meg 2011-ben a portugáliai Cascaisban a német Dr. Jürgen Steinacker professzor vezetésével. 2013-ban Barcelonában már nyolc tagszervezet képviselői írták alá az alapító dokumentumot. A német központ 11 tagszervezetével a mozgalom európai fejlesztésén munkálkodik, eddig két kongresszust rendezett: 2012-ben Berlinben és 2013-ban Frankfurtban, melyről idekattintva olvashatunk. Az idei kongresszust először tartják Németországon kívül, a magyar erőfeszítések elismeréseként Budapesten.

A hazai Mozgás=Egészség program

A mostani kongresszus házigazdája és a hazai program szakmai irányítását végző Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) 2010-ben Baltimore-ban az első Mozgásgyógyszer Világkongresszuson csatlakozott a globális kezdeményezéshez. Prevenciós irányú Mozgás=Egészség programjával folyamatosan közreműködik a kezdeményezés hazai megalapozásában és fejlesztésében. Fő célja az egészségmegőrzés, a fizikai fittség, az egészséges életmód népszerűsítése, különösen a tanulóifjúság körében. A fejlett egészségügyi és sportkultúrával rendelkező európai országokban a mozgással történő gyógyításnak, betegségmegelőzésnek évszázados gyökerei és korszerű gyakorlatai vannak a gyógytornától kezdve különböző mozgás- és sportterápiákig. A háttér tehát Európában és hazánkban is adottnak tűnik a testmozgás gyógyszerként történő alkalmazásához. A Mozgás=Egészség programról további információk elérhetők az MSTT hivatalos oldalán.

Szóljon hozzá!