ZETApress

hírportál

Gyógyítanak a mesedoktorok

19 megye, 52 település, 72 kórház? és rengeteg mese! Egy éve gyógyítanak a K&H gyógyvarázs mesedoktorai. Számtalan beteg gyermeknek okozott boldog, fájdalommentes perceket az a 7200 meseolvasó, aki az elmúlt egy évben ellátogatott az ország gyermek-egészségügyi intézményeibe, és elvarázsolta meséivel a kis hallgatókat.

A program résztvevői ráadásul az idő- és távolságbeli akadályokat átlépve mesevideókkal is szórakoztatják a kicsiket ? tudtuk meg Bodnár-Illés Zsófitól. Egy éve, 2013 augusztusában indult útjára a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program. A felhívás futótűzként terjedt, a kezdeményezéshez azóta közel 25 ezer önkéntes csatlakozott, akik közül 7200-an már olvastak is mesét az ország 42 kórházában. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok ugyanakkor nemcsak személyesen, de a távolságot és az időbeli korlátokat kiküszöbölve, weben keresztül is hozzájárulnak a beteg gyermekek lelki egészségéhez. A K&H gyógyvarázs Youtube csatornán található 114 videója ugyanis már több mint 14 ezer kicsinek vitte el az ország 30 gyermekosztályára a mese gyógyító erejét, és segítette felépülésüket, hogy minél hamarabb visszatérhessenek otthonukba, családjukhoz, és újra teljes életet élhessenek.

? Hatalmas meglepetés ért bennünket egy évvel ezelőtt, amikor a meghirdetést követő 24 órában több mint húszezer ember látogatta meg a K&H gyógyvarázs mesedoktorok honlapját. Szívet melengető, hogy mennyi lelkes önkéntes jelentkezett rögtön, és regisztrál azóta is, hogy segítsen a kis betegeken. Kezdetben 20 kórházban hirdettük meg a programot, de mivel 24 óra alatt elfogyott az összes időpont, rögtön nekiláttunk, hogy új intézményeket vonjunk be, új időpontokat tegyünk elérhetővé ? mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatónője.

A személyesen meseolvasókat fogadó kórházak száma mára 42-re nőtt, így szinte az ország minden táján van olyan gyermek-egészségügyi intézmény, ahol lehet olvasni. Jelenleg hetente körülbelül 60 mesedoktor olvas mesét az ország 17 megyéjének 33 településén. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok által beküldött mesevideókat pedig 14 megyében és Budapesten összesen 30 gyermekosztályon nézhetik meg a kis betegek. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program a közelmúltban rangos nemzetközi elismerésben is részesült: 2014-ben egyedüli magyarként elnyerte a 80 országban jelenlévő Nemzetközi PR Szövetség Golden World Award díját egészségügyi kategóriában.

A kommunikációs szakma Oscarjának számító elismerés nyerteseit 415 nevező közül választották ki 30 kategóriában. ? Az elismerés nemcsak minket, az összes mesedoktort is illeti. Köszönjük önkénteseinknek a hatalmas lelkesedést, a sok mesét, a gyógyító szavakat, az elmúlt egy év összes csodás pillanatát! A program természetesen tovább folytatódik, a kórházakba már december végéig lehet időpontot foglalni, illetve videón is várjuk a kedves történeteket! ? tette hozzá Horváth Magyary Nóra. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok személyes és webes programjára idekattintva lehet jelentkezni.

Így látják a résztvevők a programot

? Jól emlékszem, gyermekkoromban mennyit számított, amikor édesanyám leült az ágyam szélére, amikor beteg voltam, és belekezdett kedvenc történetembe. Rögtön mesevilágba repültem, ahol a nyuszinak is fájt a foga, ahol a macit meggyógyította a doktor bácsi. Ugyanezt az élményt szerettem volna átadni a kórházi ágyban fekvő kis betegeknek is, ezért jelentkeztem a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programra ? mondta Edina, aki a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházba látogatott el az elmúlt hónapban.

? A K&H gyógyvarázs mesedoktorok melegséget, megnyugvást hoznak a beteg gyerekek napjába, csökkenti félelmüket, szorongásukat. Olyan környezetet teremtenek a gyerekeknek, amely segíti a gyógyulásukat, hiszen addig sem foglalkoznak betegségükkel, kiszakítja őket a kórházi steril környezetből ? mondta el Dr. Bauer Viktor, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház Gyermekosztályának vezetője.

? Egy kis faluban élek Csongrád megyében, és sajnos nincs a közelben kórház, ahol tudnék mesét olvasni. Mivel nemrég az unokám is heteket töltött kórházban, így tudom, hogy minden segítség jól jön. Fiam segítségével felvettük kedvenc mesémet videóra, és beküldtük, hogy minél több gyermeket felvidítson a történet ? nyilatkozta Marika néni.

K&H gyógyvarázs

A K&H Csoport, a gyermek-egészségügy elkötelezett támogatója 2014-ben 11. alkalommal hirdette meg K&H gyógyvarázs pályázatát, amelyen a nyertes gyermek-egészségügyi intézmények múlt hét hétfőn az OKITI-ben műszertámogatásban részesültek. A program ezen felül kiterjed a beteg gyermekek lelki egészségének javítására is, szórakoztató programelemekkel kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program keretén belül 14 éven felüli önkéntesek látogatnak el a programban résztvevő intézményekbe, illetve küldhetnek mesevideót a beteg gyermekeknek. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok programra bárki regisztrálhat a weboldalon, ahol az önkéntes ki tudja választani a számára legmegfelelőbb helyszínt és időpontot, vagy fel tudja tölteni felvételét.

Szóljon hozzá!