ZETApress

hírportál

Biztonságos csávázószer

Deflektor 1Innovatív technológiával a környezetterhelés kiküszöbölésére. Az élelmiszer-termelés közvetetten mindenkit érint, mint ahogy az is, hogy a termelés során mekkora vegyi környezetterhelés történik. A Bayer most bemutatásra kerülő két technológiai megoldásának talán legfontosabb közös vonása, hogy mindkettő fő célja, hogy csökkentse a környezetbe feleslegesen kikerülő vegyi anyagok mennyiségét.

A vetőmagok védelme már az ókori kultúrákban is foglalkoztatta az embert, ugyanis a fejlődésnek induló, növénytermesztésen alapuló mezőgazdasági termelés sikeressége azon múlott, hogy az elvetett vetőmagokból milyen növényállomány fejlődik ki. Számos eljárással próbálkoztak: hagyma- ill. olívatörkölybe, sós vízbe mártották, hamuval keverték és különböző egyéb anyagokkal igyekezetek megóvni a kórokozóktól a vetőmagokat ? nem sok sikerrel. Természetesen a mai eljárások már sokkal hatékonyabbak. A mai modern csávázási eljárások során a vetőmag felületére juttatott növényvédő szer (azaz csávázó szer) hatóanyagának mennyisége miligrammban (10-3 gramm) vagy annak tört részében mérhető. Ezek a készítmények képesek már az elvetés pillanatától védelmet biztosítani a vetőmagoknak a kórokozók és a kártevők ellen.

A növényvédő szerek alkalmazását-kijuttatását tekintve a vetőmagcsávázás a legcélzottabb eljárások közé tartozik: a lehető legkevesebb mennyiségű hatóanyag csak arra a célfelületre van kijuttatva, ahol szükség van rá.
A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer már 100 éves tapasztalattal rendelkezik, az első Bayer csávázószer a 1914-ben került piacra. A mai kornak megfelelő, elsősorban gombaölő hatóanyagokat tartalmazó csávázószerek a múlt század 70-es éveinek végén jelentek meg.

A Bayer CropScience a csávázószerek gyártását és forgalmazását tekintve napjainkban is meghatározó szereplő, fejlesztéseivel a mostani és a jövőbeni kihívásoknak is folyamatosan meg kíván felelni. A cég filozófiája, hogy ne csak egy terméket adjon a felhasználó kezébe, hanem ?gondnokságot? vállaljon az alkalmazás módját és körülményeit tekintve is, a csávázást végző üzemtől kezdve egészen a csávázott vetőmag elvetéséig. E filozófia egyik gyakorlati példája a pneumatikus szemenkénti vetőgépek deflektorokkal, porelvezető adapterekkel való felszerelése is.

Csak az elmúlt pár évben vált nyilvánvalóvá ? a hatóságok és a csávázószer gyártók számára is, hogy egyes vetőgép típusokban a csávázott vetőmagok egymáshoz dörzsölődése porleválást okozhat, ami a vetőgépek műszaki kialakításának köszönhetően ellenőrizetlenül a szabad, külső környezetbe juthat. Ha ez megtörténik, a hatóanyaggal szennyezett apró porszemcsék ugyanúgy elsodródhatnak a szomszédos táblákra, mint az apró permetcseppek. Ezen ellenőrizetlen környezetterhelés kiküszöbölésére ma már jogszabály is kötelezi a gazdálkodókat: pneumatikus vetőgépek esetében a magokról esetlegesen ledörzsölődő port megfelelő csővezetékkel a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni.

Annak ellenére, hogy ez a jogszabályi kötelezettség már több éve hatályban van, különböző felmérések eredménye alapján elmondható: Magyarországon még mindig alacsony a csávázott vetőmagokról esetlegesen ledörzsölődő por elvezetésére szolgáló berendezéssel (deflektorral) felszerelt vetőgépek száma. A gazdálkodók jogszabályban is rögzített követelménynek való megfelelését segíti az a kezdeményezés, amelyet a csávázószer gyártók (Bayer és Syngenta), a Vetőmag Szövetség a Magyar Agrárkamarával közösen indít el az év második felében. Ennek keretében az együttműködő cégek és szervezetek pontosan felmérik a magyarországi vetőgép állományt és a projekt második felében kedvezményes lehetőséget biztosítanának a porelvezető berendezések beszerzésére és felszerelésére.

easyFlow ? új szemlélet

Deflektor2Új szemlélet a folyékony növényvédő szerek kiadagolásában és a permetlé előkészítésében. A növények védelme és a növényvédelmi eljárások egy olyan speciális területe az élelmiszer-termelésének, ami az utóbbi időben egyre inkább górcső alá kerül: szigorodnak a hatósági követelményrendszerek, a társadalmi elfogadottsága pedig soha sem volt magas. Mindeközben növekszik a felhasználók részéről a növényvédő szerek hatékonysága iránti elvárások mértéke. Mindezen követelményeknek csak akkor lehet megfelelni, ha a növényvédő szereket olyan eljárásokkal és fenntartható módon alkalmazzuk, amivel megelőzünk minden az embert (felhasználó, közelben tartózkodó és a fogyasztó is!), illetve a környezetünket (talaj, vizek, hasznos élőlények) érintő károsodást.

Tipikusan ilyen kockázati tényező a növényvédő szerek adagolása és a permetlé elkészítése, mivel a munkafolyamat során nagy töménységű vegyszer kerülhet ki a környezetbe, szennyeződhet az ember bőrfelülete, illetve a permetezés során alkalmazott eszközök felülete. A folyékony növényvédő szerek zárt rendszerben történő felbontása és adagolása azonban nagyban csökkentheti ezt a kockázatot. Ez volt kiindulási pont ahol a Bayer CropScience és az Agrotop fejlesztői elkezdtek együtt gondolkozni. A közös munkával kifejlesztett műszaki megoldással egyszerűen és biztonságosan lehet adagolni a folyékony halmazállapotú növényvédő szereket.

Az easyFlow az első olyan zárt rendszer, ami a kis és közepes kiszerelésű folyékony növényvédő szerek szennyeződés-, csepegés- és szivárgásmentes, tiszta adagolását teszi lehetővé. Az easyFlow az 5-10 literes (azaz a 63 mm kiöntőnyílás átmérőjű) sztenderd növényvédő szer kannák permetező tartályba történő részleges, vagy teljes ürítését teszi biztonságossá. A rendszer csepegés- és szivárgásmentesen, egyszerűen bontja a záró fóliát, de a már felbontott növényvédő szeres kannák kezelésére is alkalmas.

A rendszer egyik része a permetező tartályon lévő adapter, ami könnyen, akár utólag is felszerelhető. Ehhez tökéletesen csatlakozik a másik rész, a lezárt vagy már bontott kannára csavarozható adapter. A zárófólia felnyitása a már zárt rendszerben történik. Maga a fólia a kannán marad, csupán az adagoláshoz szükséges méretű (a fólia kb. 80%-át kitevő) lyukat üt rajta a rendszer erre alkalmas része. Az adagolás egyszerűen, külön mérőedények használata nélkül, egyenesen a kannából, könnyen megoldható.

A folyékony növényvédő szer adagolásának befejezésekor a még zárt rendszerben történik a göngyöleg tisztítása is, az ehhez használt ?mosóvíz? is egyenesen a permetlé tartályba ürül. Az adagolás befejeztével mind az adapter, mind a göngyöleg növényvédő szer mentes lesz, így a kiürült göngyöleg további tisztítás nélkül leadható a kijelölt gyűjtőhelyeken. Az easyFlow használatakor a tisztítás kb. 1 percet vesz igénybe, ami a hagyományos háromszori öblítéshez és a mérőedények külön tisztításához képest komoly időmegtakarítást jelent.

Az eszköz használatakor a permetlé készítése során az előkészítő nem érintkezik a növényvédő szerrel, ami nagy előrelépés a biztonságos felhasználásban. Sem a zárófólia, sem a göngyöleg tisztítására használt mosóvíz nem kerül a tartályon kívülre, így a környezeti terhelés csökken. A Bayer CropScience és az Agrotop GmbH közös fejlesztése, az easyFlow a legutóbbi hannoveri AGRITECHNICA kiállításon ? a világ legnagyobb mezőgazdasági gép és eszköz vásárán ? ezüstérmet nyert. A közeljövőben több szakmai kiállításon is bemutatják majd az easyFlow rendszert, ami Európában 2014 őszén kerülhet piacra.

Szóljon hozzá!