ZETApress

hírportál

A hosszú élet titka

Az emberiséget évezredek óta foglalkoztatja a hosszú élet titkának megfejtése. A kulcs a kezünkben van, csak nem mindig ismerjük fel. Az első számú evidencia, hogy minél kevesebb mérget juttassunk be a szervezetünkbe, a második, hogy ne sokat szorongjunk, vagyis legyünk sikeresek.

Június 6-án, pénteken a IV. MÚOSZ Életmód Nap lesz a Vörösmarty utcai Sajtóházban. ? Hogyan lesz valaki életmód tanácsadó? ? tette fel a kérdést Kleer László újságíró Lőrincz János pszichológusnak, életmód tanácsadónak.

LJ: Hosszú út vezetett idáig. Gépész és villamossági technikusként kezdtem a pályámat, majd katonai főiskolát végeztem. Először a készenléti rendőrségnél szolgáltam, később a kommandósoknál, majd a tűzszerészeknél. Pszichológusi másoddiplomámat hat kemény év alatt, esti egyetemen szereztem meg. Pszichológusként munkaalkalmassági vizsgálatokat végeztem, de megtanultam a hangelemzést, a poligráf használatát, és a túsztárgyalási technikákat. A rendszerváltáskor vonzott a szabadság, lezártam életem egy szép szakaszát és elhagytam a belügyi pályát. Hobbim és pénzforrásom lett a méhészet. Több pénzt kerestem, mint korábban. Három hónapot dolgoztam egy évben. A sok szabadidő lehetővé tette, hogy elmélyedjek a reklámpszichológiában, a marketingben. Dolgoztam fejvadász cégeknek, emberek pályára állítását, motivációjuk, kompetenciáik felmérését végeztem. 1991-től multi-level-marketing cégeket tanulmányoztam. 1996-tól az egyik legsikeresebb magyar alapítású MLM-cég aktív szervezője és résztulajdonosa lettem, és ennek a vállalkozásnak az építése közben tízezrek életét igyekszünk jobbá tenni.

? Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy életmód tanácsadónak?

LJ: Ha tanácsot kérünk szüleinktől, nagyszüleinktől, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy általában jók a meglátásaik. Azt gondolom, hogy élettapasztalat és józan paraszti ész kell ahhoz, hogy az ember felismerje az összefüggéseket és kiiktassa a zavaró körülményeket az ideális út kijelöléséhez. Nézetem szerint fontos, hogy az adjon tanácsot, aki a gyakorlatban is jól berendezte a világát, és sikeres. Én a Havanna-lakótelepről indultam, és most egy szép villában élek, mindenem megvan, ami a jóléthez szükséges, be tudok mutatni egy karriert. Lehet, hogy másnak nem ezt az utat kell járnia, de tudok esetleg ötleteket adni. A cégünkön belül a csoportomhoz több mint tizennyolcezer ember csatlakozott, vagyis szavazott bizalmat, és ezt a bizalmat fenntartjuk immár két évtizede. Az életmódhoz hozzátartozik az anyagi biztonság, a belső elégedettség, egészség, és a jó emberi kapcsolatok.

? Milyen típusú termékeket forgalmaz a cége?

LJ: Az egészséges életmódhoz kapcsolódnak termékeink. Például, olyan tejsav alapú készítményeink vannak, amelyeket természetes termésnövelő és növényvédő szerként lehet használni. A saját kertemben is ezzel permetezem a fákat, meg lehet nézni, hogyan roskadoznak rajtuk a gyümölcsök. Ha az egész országban elterjedne ez a módszer, akkor nem ennénk annyi vegyszert, mint most. Ennek a szernek a másik felhasználási területe a takarítás. A tejsavas oldatunkkal végzett felmosás tökéletesebb, mint a vegyszeres, mert egyszerűen ?felzabálja? a port. A házamban évek óta csak ilyen szerekkel mosunk fel, ápoljuk bútorainkat és meg lehet nézni milyen ragyogóak.

A gyógyszerek jelentős része szintetikus méreg, amelyeket gyakran ki lehet váltani természetes készítményekkel. Például az olajfalevélből készített kivonat kiválóan alkalmas az allergia megszüntetésére. A televízióban azt látjuk, hogy különböző orrcseppeket hirdetnek, amelyek túlzott adagolása veszélyes lehet a nyálkahártyára. Az olajfa-kivonat ezzel szemben megszünteti az allergiát, kicsit csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, gyógyítja az ízületi bántalmakat, segítségével az immunrendszer leszokik a rossz válaszokról. Az allergia az immunrendszer túlzott válasza az egyébként teljesen ártalmatlan virágporokra és a poratkára.

Más életmódot ajánlunk az embereknek, ami üzlet a mi számunkra, de ezzel együtt életmódtanítást is nyújtunk. Ez több mint tanácsadás. Környezet, ember, egészség, szellemi egészség és anyagi biztonság egysége eredményezi a helyes életmódot. A nehéz anyagi helyzet növeli a szorongást, és ennek az egészségre nézve káros következményei lehetnek. A mi cégünk több ezer embernek ad fizetést, úgy, hogy kormánytámogatást vagy uniós pénzeket soha nem kaptunk.

? Szinte valamennyi egészséges életmódra serkentő program azzal kezdődik, hogy ne együk a hagyományos magyar ételeket, lehetőleg zsírmentesen étkezzünk. Ön is ezt vallja?

LJ: Szerintem mértéket tartva lehet enni hurkát, kolbászt és zsíros kenyeret. Naponta háromszor 10 gramm zsír jótékony hatással bír. Az epecsatorna végén a kemoreceptor érzékeli, hogy zsír érkezett, és kinyitja az epevezeték végén lévő szelepet (Vater papilla), ahol a zsírokat oldó epesav kifolyhat, amely egyébként a beleket is fertőtleníti és gyulladáscsökkentő hatású. Az epe nyolcvan százaléka a bélből felszívódva az érrendszerbe is bekerül, és tovább tisztít és fertőtlenít. Májunk a felszabaduló zsírsavakból újra epesavat készít, zsírsavakra, a koleszterinszármazékokra pedig nagy a szervezet igénye. Mindezekből következik, hogy a teljesen zsírmentes táplálkozás rossz ötlet és a zsírt olajjal nem lehet helyettesíteni.

Általában azt vallom, hogy aki szükségét látja, az forduljon orvoshoz, de lehetőleg csak szűrővizsgálatokra, ellenőrzésekre járjon. A betegségek valódi megelőzése a legfontosabb, és ha van alternatív gyógymód, akkor a gyógyszerek szedését, vagyis a szervezetbe mérgek bevitelét el kell kerülni. Vannak, akik naponta maroknyi gyógyszert szednek, és abban sem vagyok biztos, hogy ezek hosszú távú kereszthatásai ismertek.

? Hogyan vélekedik a stresszről?

LJ: Stresszre szükségünk van, többek között emiatt megyünk ki a meccsre, egy új párkapcsolat izgalma és még sok minden más stresszel jár. A stressz életünk fűszere, a kezelése azonban gyakran problémát okoz, ha úgy éljük meg, mint fenyegetést vagy frusztrációt. A stressz kezelésének módját kellene megtanulnunk. Például, hányszor előfordul, hogy kiszámított idő áll rendelkezésünkre a valahová érkezéshez és pont akkor lezárják előttünk a vasúti sorompót. Ilyenkor szidjuk a vasutat, a baktert, a sorompót, magunkat, az előttünk állókat és alaposan frusztráltak leszünk, minden zavarni fog, rossz érzések, kórosan magas feszültségek keletkeznek bennünk, amelyek nincsenek arányban a helyzettel.

Ahelyett, hogy arra gondolnánk, hogy legközelebb jobb szervezéssel, tíz perccel hamarabb indulunk és akkor felesleges feszültség nélkül kivárhatjuk a sorompót, amely egyébként a mi védelmünket is szolgálná. A legtöbb felesleges stresszhelyzet előrelátással, tervezéssel elkerülhető. A stresszt a beáramló információk okozzák, vagyis bennünk keletkezik, mi generáljuk, vagy szüntetjük meg. Érdemes a keleti emberek viselkedését tanulmányozni. Például, ha egy buddhistát autós társai véletlenül ott felejtenek egy pihenőnél, akkor nem dühöngeni kezd, hanem csendesen elmélkedik, fohászkodik, és amikor fél nap múlva visszamennek érte, akkor mosolyogva várja társait, hálát adva a sorsnak, hogy megoldódott a helyzet. A rosszul kezelt stressz szétrombolhatja az embert, a családokat, a kapcsolatokat, az energiákat.

? A MÚOSZ Székházban tart előadást június 6-án. Mi a terve, miről fog beszélni?

LJ: Arról, hogy ma a magyar férfiak várható élettartama hetven év. Ez öt évvel jobb adat, mint a rendszerváltás-kori. A nők élettartama pedig mindig néhány évvel több. Németországban ez 80-82 év, Monacóban 89 év, Japánban 85 év, de ha ugyanaz a japán elmegy egy csendes szigetre, ahol főként halat és algát eszik, akkor 100 év lesz az átlagéletkora. Ha azonban az USA-ba költözik, akár harminc évvel is megrövidítheti életét. A Himalája lábánál élnek a hunzák. Feltételezések szerint fehérhun leszármazottak, akiknél egészséges táplálkozásuk következtében teljesen ismeretlen betegség a rák és más civilizációs betegségek. Ezért szeretnénk, ha nálunk is jelentősen megnőne a biotechnológiával előállított élelmiszerek aránya. Ha ez az egész országban elterjedne, akkor a mezőgazdasági termékeink piaca jelentősen növekedhet, és az ágazat nagy nyereséget hozhat. Tehát arról fogok beszélni, miképpen lehetne a magyarok életét 10-15 évvel meghosszabbítani, hogyan lehetne a magyar egészségügy válláról levenni 85 százalék terhet, milyen módon lehetne tisztább a víz, vegyszermentes az élelmiszer és a környezet.

Szóljon hozzá!